Karaismailler, Suçatı ve Yolçatı köylerini kısmen,  Sandalcık köyünü ise tamamen sular altında bırakacak Sami Soydam Barajı ve HES projesine karşı duyarlılık geliştirmek amacıyla TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu eko-gezi düzenledi. Geziye TMMOB üyeleri, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Denizli Eş sözcüsü Şenol Akyol ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Gezi kapsamında Gireniz Vadisi’nin eşsiz güzellikleri ile gezide yer alan katılımcılara görsel şölen yaşatılırken, Karaismailler, Sandalcık, Yolçatı ve Suçatı köylerini ziyaret ederek, yapılacak proje hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu.
DESTEK OLMAYA GELDİK
Gezi hakkında bilgi veren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Denizli İl Koordinasyon Kurulu Mehmet Sarıca, “Bugün, üyelerimiz ve genç üniversite öğrencisi mühendis arkadaşlarımızla, ilimizde yapılacak olan bir HES projesinin nerede yapılacağını, yapılması halinde doğaya ve çevreye ne tür zararlar vereceğini proje başlamadan göstermek ve duyarlılık geliştirmek amacıyla yola çıktık. Karaismailler’in büyük bir bölümü, Yolçatı ve Suçatı’nın bir bölümü ve Sandalcık köyü tamamen sular altında kalacak. Hem buralarda yaşayan yurttaşlarımıza destek olmak hem de karşılıklı görüş alabilmek için buradayız. Bu topraklardaki eko sistemi yok edecek bu projeye karşı tüm duyarlı yurttaşlarımızı direnişe davet ediyorum” dedi.
1 MİLYON AĞAÇ KATLEDİLECEK
Geziye katılan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Denizli eş sözcüsü Şenol Akyol, “Bu proje ile eşsiz güzelliklere sahip bu vadide yaklaşık 1 milyon ağaç yok olacak. 15 hektara yakın arazi sular altında kalacak. Burada sadece yeşil alan yok olmayacak, bir kültür ve yaşam biçimi de yok edilecek. TOKİ eliyle köylülere adeta masalsı bir proje sunuluyor. Oysaki Acıpayam merkeze göç ettiklerinde bu insanlar ne iş yapacaklar, topraklarından ekmek kazananlar oralarda ne ile geçinebilecek? Doğal yaşamın içinden koparılanlar, kentli yaşama ayak uydurabilecek mi? Bugün bu güzel vadide yaşayan halkımıza destek olmak ve dayanışma göstermek amacıyla buradayız” diye konuştu.

GÖÇ EDENLER MAĞDUR
Sandalcık köyü muhtarı Faruk Demir ise, bu ziyaret ile yalnız olmadıklarını hissettiklerini ve gelen misafirlere minnet duyduklarını dile getirdi.  Demir, “Sandalcık köyü tamamen sular altında kalacak. Yetkililer bize tam olarak ne olacağı konusunda net bilgi vermiyor. TOKİ yıllık geliri 19 binin altında olan köylümüze ev yapacağını söylüyor. Bu rakam açıkçası çok düşük . Ayrıca köyümüzde evi ve arazisi olan ama iş nedeniyle başka bir yere göç eden vatandaş da mağdur ve hak talep edemiyor. Biz de üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.