Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey göreve geldiğinde durumun hiç de iç açıcı olmadığını belirten Cihan, “Ben Denizli'den Gaziantep'e hizmet etmeye geldiğimde bizzat bu duruma şahit oldum. Gaziantep’in tarih ve kültür zenginliği bir Denizlili olarak beni çok etkiledi. Adeta büyülendim. İki şehir sanayisi, ekonomisi, girişimciliği ve kültürel değerleri bakımından birbiri ile çok örtüşüyor. Ben de projeleri yürüten birisi olarak Denizli’nin bana kazandırdığı bilgi birikimini ve deneyimini Gaziantep’te uygulama şansını buldum. Sonra, başkanımızın vizyoner ve kararlı duruşu ve ‘Tarihine ve Kültürüne Sahip Çıkan Modern Şehir’ sloganı ile ekip kurma, eğitim, bilinçlendirme ve projelendirme çalışmalarına başladık. Bugün geldiğimiz noktayı o yıllarda planlamıştık.” dedi.
 
O günden bu güne  gerçekleştirdikleri önemli çalışmalara değinen Cihan, “Şu anda tarihi doku içerisinde 15 kilometre uzunluğundaki alanda,  sokak sağlıklaştırma, yol, kaldırım, çatı, cephe, havai hatların yer altına alınması, bazalt taş döşenmesi, reklam panosu, kent mobilyaları düzenlemesi yaptık.  2 bin yapının onarımını ve tescilli olanların aslına uygun olarak restorasyonunu tamamladık. Başta Zeugma Mozaik Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi, Kahramanlık Panorama Müzesi , Mutfak Müzesi, Oyuncak Müzesi olmak üzere 12 yeni müzeyi şehre kazandırdık. Han, hamam, kültür merkezi, çarşı, butik otel yapılarını restore ederek kültürümüze kazandırdık.” şeklinde konuştu.

Bugün Gaziantep  bir kültürel cazibe merkezi haline geldiğini kaydeden Cihan, “Uluslararası kurum, kuruluş ve üniversitelerin dikkatini çekmiş, tez ve araştırma konusu olmuş, bir çok koruma ödülleri almış  ortak projeler yapmış ve büyük miktarda da hibe fonları almıştır. Gaziantep’te meydana gelen dönüşümü ve gelişimi yerinde görenler gözlerine inanamamakta, bu başarının nasıl meydana geldiğini sormakta ve bu başarı öyküsünün paylaşılması gerektiğini söylemektedir. Bizde bugün geldiğimiz noktada Belediye olarak Prof. Dr. Metin Sözen hocamızın ismini verdiğimiz Eğitim ve Kültür Merkezi’nde ÇEKÜL ile birlikte kültürel mirasın korunması ile ilgili eğitimler vermekte ve tecrübelerimizi diğer şehirlere aktarmaktayız.” diye konuştu.
 
Tarihi Kentler Birliği’nin önemine de vurgu yapan Cihan,  Kuruluşundan günümüze kadar geçen süreç içerisinde yapılan çalışmalara bakıldığında, Türkiye’nin koruma tarihinde Tarihi Kentler Birliği’nin kuruluşunun bir dönüm noktası olduğu çok açık. 2000’li yıllara gelindiğinde, ülke insanını tarihi, doğal ve kültürel mirasıyla buluşturma çabaları Tarihi Kentler Birliği çatısı altında ete kemiğe büründü. Bu amaçla Tarihi dokuya sahip belediyelerin kurduğu Tarihi Kentler Birliği on üç yılda, gücünü yerelden alan bir korumacılık anlayışına öncülük etmiş, Türkiye’de kültür mirasına yeni bir yorum getirmiştir. Tarihi Kentler Birliği, kuruluşundan bu yana bünyesinde topladığı 383 üye belediyeyi ulusal ve uluslararası seminerler, buluşmalar, yayınlar, eğitimler, proje destekleri ve koruma projelerine özendirme ödülleriyle  motive eden ve örgütleyen önemli bir kuruluştur.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin uzun erimli kültürel kalkınma projesi olarak da niteleyebilecemlğış havza ve bölge planlama çalışmalarının ilk adımı olan “Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları” çalışmalarını da başlattıklarının altını çizen Cihan, şöyle devam etti: “2012 yılı içerisinde, Trakya, Altın Üçgen (Aydın-Denizli-Muğla), Göller Bölgesi, Kapadokya ve Gaziantep’te ‘Tarihi Dokuyu Canlandırma Çalıştayı’ olmak üzere bu çalışmaları gerçekleştirdik. İnsanlık tarihine yön veren dönüşümlere tanıklık etmiş, benzersiz Anadolu coğrafyasının barındırdığı doğa, tarih ve kültür zenginliği ve çeşitliliği, Türkiye’yi kültür turizminde iddialı bir sunucu konumuna taşıyor. Tarihi kentlerin belediye başkanları ve yöneticileri, öncelikle kültürün ve tarihi mirasın değerinin bilincinde olmalı ve bu doğrultuda projelerine öncelik vermelidir. Hepimizin de bildiği gibi geçmişini bilmeyen toplumlar geleceği inşa edemezler.”