İSTANBUL (CİHAN)- Eyüp Belediyesi, Fransa-Türkiye ilişkilerinde tarihe geçecek çok önemli bir etkinliğe imza attı. Pierre Loti’nin anavatanı Fransa’nın Rochefort şehri ve sanatçının mezarının bulunduğu St. Pierre D’Oleron adasında iki ayrı meydana “Eyüp Sultan” ismi verildi.
Rochefort ve Eyüp ilçesi arasında “kardeş şehir protokolü”nün de imzalandığı etkinliklere burada yaşayan Türklerin dışında Fransızlar da çok büyük ilgi gösterdi. Eyüp Belediyesi mehteri, yaptığı gösterilerle Fransa’nın Rochefort kenti ve St. Pierre D’Oleron adasını adeta inletti. Fransızların şaşkın bakışları arasında sokaklarda yürüyen korteji izleyen gurbetçiler duygusal anlar yaşadı.
Yüz yıl önce geldiği İstanbul’da Eyüp ilçesine hayran kalan ve uzun yıllar burada yaşayarak dostluğunu yaptığı girişimlerle, uluslararası alanda kanıtlayan ünlü Fransız Şair, Ressam, Yazar Pierre Loti’nin doğup büyüdüğü, mezarının olduğu şehirler, Türk-Fransız ilişkilerinde dönüm noktası olacak çok önemli etkinliklere evsahipliği yaptı.
Geçtiğimiz yıl Haziran ayında “Dostluğun Fırçasından Eyüp” projesiyle esmeye başlayan dostluk rüzgarları, bu yıl Haziran ayında doruk noktasına ulaştı. Türk ve Fransız ressamların Pierre Loti Tepesi’nde buluşarak Haliç’i çizdikleri proje çok büyük ilgi görmüş, Fransa’nın Rochefort kentine davet edilen Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, “Biz, yüz yıl önce İstanbul’da bir caddemize ve Eyüp’te bir tepeye ünlü Fransız yazarı Pierre Loti’nin adını vermişiz. Bugün bu proje bir başlangıç olsun. Pierre Loti’nin anavatanı ve ikinci vatanı olarak saydığı Eyüp arasındaki dostluk nişanesi, Eyüp Sultan isminin burada bir meydana verilmesi ile sonsuza dek sürsün” demişti.

MEHTER, FRANSIZ MARŞINI ÇALDI
Pierre Loti’nin doğduğu ve aynı zamanda büstünün de bulunduğu St. Pierre D’Oleron ile yazarın yaşayıp öldüğü Rochefort’taki bir meydan, belediye meclislerinin aldığı kararla Eyüp Sultan Meydanı oldu. Önceki günkü törenlerde İstanbul’da bir heykeltıraş tarafından yapılan lale ve Eyüp Sultan mezar taşını simgeleyen heykel, Pierre Loti büstünün yakınına dikilirken, Rochefort belediyesi ile Eyüp Belediyesi’nin ‘kardeş şehir’ protokolleri de imzalandı.
    Başta Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Rocheford Belediye Başkanı N.Bernard Grasset, St. Pierre D’Oleron Belediye Başkanı Patrick Moquay, Kültür ve Tanıtım Müşaviri Dr. Hasan Yavuz olmak üzere belediyelerin meclis üyeleri ve çok sayıda basın mensubu da bu ana tanıklık etti. Adada Pierre Loti’nin büstünün bulunduğu meydana konulan Faruk Akın’ın tasarladığı dev heykel, Türk ve Fransız misafirlerin büyük beğenisini kazandı.
Fransızların meraklı bakışları arasında korteje katılan Mehteran Takımı’nın her iki ülkenin istiklal marşını çalması ise uzun süre alkışlandı. Bayraklar, şapkalar ve Eyüp Belediyesinin bastırdığı tişörtler dağıtıldı, Türkiye’den götürülen baklavalar ikram edildi. Halkın ilgisi, Belediye Başkanlarının dostluk mesajları ve güler yüzlü Fransız halkının misafirperverliği herkesi mutlu ederken, İsmail Kavuncu’nun söyledikleri gelecekte yapılacak büyük projelerin de habercisi gibiydi. ‘Bugün İstanbul’dan Fransa’ya çok güzel bir dostluk köprüsü kurduk. Bir yıl önce 6 kişi gelmiştik. Şimdi ise 60 kişi varız. Eminim bir sonraki gelişimizde 600 kişi olacağız.’ Neşeli tavırları ile dikkat çeken Patrick Moquay ise hoş geldin konuşmasında sözü Pierre Loti’ye getirerek, ‘Onun anısında burada buluşuyor olmak çok güzel. Ayrıca böyle bir günde sizi ağırlamaktan gurur duyuyorum’ dedi.

CİHAN