ANTALYA (CİHAN)- Antalya’nın Alanya ilçesinde bir merkezde eğitilen 19 köpeğe törenle diploma verildi. 25 ile 90 gün arasında sürede köpeklere itaat, badigartlık, av köpeği, sosyallik ve tuvalet eğitimi verildi. 750 TL’den başlayan eğitim ücretleri kademe başına artıyor.
Yaklaşık 10 ay önce bin 500 metre kare açık alan üzerine 150 metre kare kapalı alan üzerine kurulan Köpek Eğitim Merkezi (AKED)'nde yerli ve yabancıların köpeğine eğitim veriyor. Diplomada köpeğin ismi ve sahibinin ismi yer alıyor. Köpeğin aldığı notunun da yer aldığı diplomada eğitmen, yönetim kurulu üyesi ve başkanın imzası ile veriliyor.     
    AKED’de eğitim gören 19 köpeğin diplomasını tören düzenleyerek veren AKED Başkanı Ahmet Hacıkadiroğlu, köpeğe değişik eğitimler verildiğini söyledi.
    AKED’de bulunan köpek eğitmenleri tarafından itaat, badigartlık, av köpeği eğitimi, sosyallik, tuvalet eğitimi gibi eğitimler verildiğini kaydeden Başkan Hacıkadiroğlu, köpeklerin 5 aylıkken eğiteme alındığını belirtti.
    25 günden başlayıp köpek sahibinin isteğine göre eğitim sürecinin 90 güne kadar çıktığını kaydeden Hacıkadiroğlu, 750 TL’den başlayan eğitim ücretlerinin kademe başına arttığını ifade etti.
    Köpeklerini pansiyona bırakmak isteyenlerden de günlük 20 TL aldıklarını ifade eden Hacıkadiroğlu, Alanya’da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan eğitim ve pansiyon hizmeti veren tek tesis olduklarını kaydetti.
    Şu ana kadar 99 köpeğe ve sahibine diploma verdiklerini belirten Hacıkadiroğlu, eğitmenlerin zaman zaman stres attırmak için köpekleri geziye de çıkarttıklarını dile getirdi.
    Kış aylarında veya hemen gidip gelmek isteyen turistlerin köpeklerini yanlarında götüremediği için AKED’in pansiyonuna bıraktığını belirten Hacıkadiroğlu, sahiplerinin istemesi durumunda köpeklere bu süre zarfında eğitim de verdiklerini kaydetti.
    Hacıkadiroğlu, daha sonra eğitimlerini tamamlayan köpeklerin sahiplerine diplomalarını verdi.
AKED’in Veterineri Hekimi Hikmet Karaman da köpeğin kimlik aşı karnesini kontrol ederek, hayvanları eğitime aldıklarını söyledi.
    Karaman, “Köpeğin karma, kuduz, bronşhin, corona aşıları ile iç parazit ilaçlama kontrollerini yapıyoruz. Bu konularda eksiği olan köpeğin sahiplerine bildirilip aşıları yapılıyor. Yetiştiricilik ve sağlıklı yaşam konusunda bilgi almak isteyen köpek sahipleri bilgilendiriliyor.” dedi.
Köpeğin erken eğitime alınmasının önemli olduğuna dikkat çeken Engin Yücel ise erken verilen eğitimlerin hayvan tarafından oyun olarak algılandığını söyledi. Merkezde iki köpeğine temel ve itaat eğitimi verildiğini belirten Yücel, ilk itaat eğitimini aldıktan sonra köpekle yaşamın daha kolay olduğunu anlattı.
    Verilen eğitimlerden çok memnun olduğunu dile getiren Yücel, şunları söyledi: “Özellikle ‘Zeyna’ isimli köpeğim var. Eğitimden sonra aramız düzeldi. Daha önce biraz yaramazlık yapıyordu. Şimdi gayet iyi. Diplomayı da aldık. Köpek hayat boyu bizim arkadaşımız oluyor. Temelden itibaren diplomasını aldığı zaman köpeğin eğitildiğini gösteriyor. Bence her hayvan severin yaptırması gereken bir şey.”



CİHAN