Dershanelerin kapatılmasına yönelik tepkiler Denizli’de sokağa taştı. İldeki dershane çalışanları ve yöneticileri, hükümetin problemlerini dinlemediği gerekçesiyle Delikliçınar Meydanı’ndaki Denizli Horozu heykeline okuyarak protesto etti. Dershane öğretmenleri de zil çalarak, “Dershaneme dokunma, eğitim hakkı engellenemez” şeklinde sloganlar attı.

Denizli Dershaneler Platformu sözcüsü Sabri Yıldız, sınavlar olduğu sürece dershanelerin kapatılamayacağını söyledi. Kavram-Yorum Dershanesi sahibi de olan Yıldız, "Maddi durumu iyi olan aileler çocuklarını zaten koleje gönderiyor, özel ders aldırıyor. Çocuğunu koleje gönderemeyen aileler ne yapacak? Devlet okulları arasında eğitim kalitesi açısından uçurum var ancak öğrenciler aynı soruları cevaplamak zorunda. Dershaneler kapatılınca ortaya çıkacak fırsat eşitsizliği nasıl çözülecek? Türkiye'de eğitimin derslik, nitelik, öğretmen açığı ve uyuşturucu, alkol, şiddet gibi daha ciddi sorunları varken ilk yapılacak iş dershaneleri kapatmak mı olmalıdır? Özel Dershaneler Birliği açıkladı, 3 bin 858 dershaneden sadece yüzde 5'i dönüşüme uygun. Geriye kalan yüzde 95'in ve buralarda istihdam edilen öğretmen ve çalışanların akıbeti ne olacak? 250 binden fazla, 38'i intihar eden öğretmen adayı atanmayı bekliyor. Bu öğretmenler atanamazken 50 binden fazla dershane öğretmeni nasıl atanacak? Dershanede işini garanti görerek uzun süreli borçlanan personel, borçlarını nasıl ödeyecek? Ödeyemediği takdirde doğacak mağduriyetler nasıl giderilecek? Uzun süredir dershanelerde görev yapan personelin kıdem tazminatları nasıl ödenecek?" dedi.

Uzun süreliğine kiralanan dershane binalarının sözleşmelerinden doğacak mağduriyetlerin nasıl giderileceğinin belli olmadığını da ifade eden Yıldız, "İngilizce, Kürtçe, müzik kursları serbestken Türkçe, matematik, fizik vs. kursu nasıl yasak olur? Bu, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı değil midir? Veliler, 2-3 bin TL arası dershane ücretlerini ödemekte zorlanırken en az 6-7 bin TL olacak özel okul ücretlerini nasıl ödeyecek? Özel okul kontenjanları yüzde 40 boşken dönüştürülmesi düşünülen okullar nereden öğrenci bulacak? Halkımızın bu konuda çok büyük bir talebi mi var? Bu durum, mevcut özel okullara da darbe vurmayacak mı?" diye konuştu.

Dershanelerin amacının öğrencileri sınavlara hazırlamak olduğunu anlatan Yıldız, "Hal böyleyken öğrencileri yarış atına dönüştüren kurum dershaneler midir, yoksa Milli Eğitim Bakanlığı mıdır? Geçen yıl 1 milyon 857 bin öğrenci üniversite sınavına girdi. Bunlardan yüzde 31'i, mezun öğrencilerden oluşuyordu. Dershaneler kapatılırsa mezun öğrenciler sınavlara nasıl hazırlanacak? Dershaneler eğitim sorunlarının nedeni değil, sonucu olduğundan dershaneye olan ihtiyacı ortadan kaldırmadan dershanelerin kapatılması, merdivenaltı yapıların oluşumunu nasıl engelleyecek? Dershaneler rant kapısı olarak görüldüğü için kapatılmak isteniyorsa özel okullar farklı bir rant kapısı olmayacak mı? Sonuç olarak taraflara sorulmadan, görüş alınmadan, eğitime yeni alternatif diye sunulan bir dayatmayla karşı karşıyayız. Dershanelerin kapatılmaya çalışılması, Anayasa'nın 48. maddesindeki, 'Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir, özel teşebbüsler kurmak serbesttir.' hükmüne aykırıdır. Bu nedenle bizler, her türlü yasal haklarımızı arayacağız." şeklinde konuştu.