Denizli Belediyesi, Türkiye’nin hiçbir ili için yapılmamış bir çalışma ile Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te kentin olması gereken yer ve hedeflerle ilgili geniş kapsamlı bir planlamayı kitap haline getirerek kamuoyu ile paylaştı. Ortaya çıkan çalışma ile Denizli’nin yol haritasını belirlediklerini ifade eden Belediye Başkanı Osman Zolan, “Denizli’nin kitabını yazdık. 2023’e kadar planlamalarımızı yaptık. Denizli’yi bir dünya kenti yapmak için emin adımlar ile ilerliyoruz” dedi. Sağlıklı bir demokrasi için katılımcı yönetim anlayışının gerekliliğini yerine getirerek Denizli Danışma Kurulu tarafından uzun soluklu bir sürecin sonunda ortaya çıkan ‘Denizli Yol Haritası’nın şehrin geleceğine ışık tuttuğuna dikkat çeken Başkan Zolan, “2009 yılında önceki Belediye Başkanımız Nihat Zeybekci’nin büyük uğraşları ve öncülüğünde başlatılan çalışma nihayet tamamlandı. Denizli’nin 2010- 2023 vizyonunu ortaya koyduğumuz bu çalışmayı oluştururken biz yaptık oldu mantığından uzakta hareket ettik. Toplumun tüm kesimlerinin, ‘Ben de Denizli ile ilgili söz söylemek istiyorum’ diyen herkesin katkısını bu çalışmada görebilirsiniz. Tüm kamu kurum kuruluş, sivil toplum örgütleri ile birlikte ortak akılla hazırlanan yol haritasının bizim için anlamı büyük” dedi.

Altın üçgen

Kentin tüm dinamiklerinin katkıda bulunduğu bu plan doğrultusunda Denizli’nin bambaşka bir noktaya taşınacağını belirten Başkan Zolan, “Bugüne kadar kentsel gelişimde, sanayide, turizmde, tarımda tek yönlü hareket edilmiş. Bu da Denizli’nin gelişimini hep olumsuz yönde etkilemiş. Yapılan bu çalışma ile Denizli’nin avantajları, dezavantajları, hedefleri, hangi sektörlerin ivme kazanacağı, kentsel gelişimin ne yönde olacağı gibi pek çok konu ayrıntıları ile anlatılıyor. Bu çalışmaya baktığımızda kentimizin omurgasının yeniden kurgulandığını görüyoruz. Bunların yanında Laodikya, Hierapolis ve Afrodisias antik kentlerinin oluşturduğu altın üçgen arasındaki ulaşım hatlarının Denizli’ye gelişi, Denizli’nin merkezinde dünyanın en iddialı müzelerinden birinin oluşturulması, tüm ulaşım akslarının belirlenmesi, otopark problemlerinin giderilmesi ve toplu taşıma hizmetlerinin yeniden planlandığını bu çalışmada görebiliyoruz” Dedi


Sihirli formül ‘7T’

Denizli’nin tarım, tekstil, turizm, tarih, termal, teknoloji ve traverten’den oluşan özellikli ve zengin enstrümanlara sahip olduğunu dile getiren Başkan Zolan, “Çalışmada bizim 7T olarak adlandırdığımız tarım, tekstil, turizm, tarih, termal, teknoloji ve traverten gibi bu coğrafyanın sunduğu değerleriyle insanının bilgi ve becerisiyle ön plana çıkan özelliklerinin Denizli için nasıl bir artı değere dönüştürüleceğinin ipuçları da veriliyor. Sektörel çeşitliliğin 7T ile artırılacağı inancını taşıyoruz. Tarım bu bölgenin olmazsa olmazı. Bereketli tarımsal topraklar ve ürün çeşitliği Denizli’nin bu konuda doğru yatırımlarla gelecekte marka olmasını sağlayacak. Tekstil yüz yıllardır bu topraklarda var olan, bölge insanının becerisi ile bu gün Denizli’ye en büyük ekonomik girdiyi sağlayan sektör. Gelecekte de varlığını sürdürecek. Ancak küresel gelişmeler karşısında şimdiden konumumuzu iyi belirlemeli ve bu şehre bu sektörün nasıl en çok girdiyi sağlayabileceğinin hesabını, planlamasını şimdiden yapmalıyız. Turizm bu kentin geleceğinde en belirleyici faktör. Bu konuda doğru adımların nasıl atılacağı yine bu yol haritasında sunuluyor. Antik kentlerin ve doğal güzelliklerin içinde yer alan Denizli’nin bu değerlerini iyi kullanmak gerektiğini düşünüyorum ve planlamamızı buna göre yapmalıyız. Tıpkı doğal güzellikler gibi tarih ve kültürel zenginliklerimiz ve çeşitliliğimiz bu kentin önemli avantajlarından biri” diye konuştu

Jeotermal zenginiyiz

Denizli’nin tarihsel değerlerinin de doğru tanıtılmasıyla kente ekonomik değer katacağını vurgulayan Başkan Zolan, “Benzersiz bir termal kaynağa sahibiz. Sağlık ve seracılık alanında yapılacak yatırımlar ile Denizli ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu değerin yeraltında kalması önlenmeli. Çalışma bu konuda da önemli ipuçları barındırıyor. Teknolojik yatırımlar ve bunları kullanma becerisi Denizli’nin önemli edinimlerinden biri. Bu konuda atılacak adımlar tüm sektörlerde markalaşma ve kalite yaratacaktır. Denizli’deki yaratıcı endüstriyel kurumlar, üniversite ve eğitim kurumları teknoloji üretmede kentin dinamiklerine katkı koyacaktır. Denizli traverten rezervlerinin dünyadaki sayılı yerlerinden biri. Bu avantajı iyi kullanarak, uluslar arası rekabeti iyi analiz ederek bu değerin Denizli’ye önemli bir miktarda gelir getirmesi sağlanabilir. İşte 7T ile bu şehrin sektörel çeşitliliğini artırabiliriz.” Şeklinde konuştu.

Başka örneği yok

Denizli Belediyesi’nin tüm çalışmalarını bu yol haritasına göre sürdürdüğünü dile getiren Başkan Zolan, “Adımlarımızı sistematik bir şekilde bu yol haritasına göre gerçekleştiriyoruz. Tüm kamu kurum kuruluş, sivil toplum örgütleri ile birlikte ortak akılla hazırlanan yol haritasına kentin tüm dinamiklerinin katkıda bulunması bizim için başka bir anlam ifade ediyor. Bu kentte ne yapıyorsak katılımcı demokrasinin sonucunda yapılıyor. Şehrin tamamını ilgilendiren konularda Denizli Danışma Kurulu’nda konuşulduktan sonra proje üretiyor uygulamaya geçiyoruz. Yani tüm çalışmalar bir stratejiye göre yapılıyor. Geleceğimiz için herkese ışık tutacak olan bu yol haritası Türkiye’nin hiçbir ili için yapılmamıştır” dedi.