Esnaflar bu yolla diğer illere göre külçede 2, bilezikte ve çeyrek altında 5 liraya kadar daha düşük fiyatlarla Türkiye’nin en ucuz altınını satıyor. 1 Şubat 2014’te tüketici kanunu ile sancılı bir döneme giren, aradan geçen 2 yılda fiyatlardaki ani iniş çıkışlarla satışlarında ciddi kayıpların meydana geldiği kuyumculuk sektörü girdiği çıkmazdan kurtulmaya çalışıyor. Sektörün büyük temsilcileri altın çadırları gibi ucuz altın satabileceği kampanyalar düzenlerken Denizlili esnaflar da Türkiye’nin en ucuz altınını satıyor. Altının gramının her yerde aynı fiyata satıldığı Türkiye’de Denizlili esnaflar ucuz altını kar marjını en alt seviyede tutarak başarmaya çalışıyor. Alış ve satışlardaki makası da dar tutan esnaflar bu yolla azalan satışları arttırmayı hedefliyor. Konu hakkında açıklama yapan Denizli Sarraf ve Kuyumcular Odası Başkanı Yusuf Yıldırım, sancılı dönemlerden esnaflar olarak bu şekilde çıkmaya çalıştıklarını söyledi.

SATIŞLAR HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR
Altına olan rağbetin sürekli olarak azaldığını aktaran Yıldırım, “Altın Türk vatandaşlarının vazgeçilmez bir yatırım kaynağı. Her vatandaşımızın elinin altına mutlaka altın bir yatırımı vardır. Bazı vatandaşlar altına tüm yaşananlara rağmen yatırım yapmaya devam ediyor ama artık satışlar eskisi gibi değil. Zamanında düğünlerde çok sayıda altın takılırken artık bu sayılar ciddi şekilde düştü. Eskiden sevgililer özel günlerde tektaş gibi değerli ziynet eşyaları alıyordu. Bunda altına taksit imkanının da faydası vardı. Şimdilerde altına taksit imkanı 12 değil 4 taksit ile sınırlı ve sınırlılık satışları düşürüyor. Tüm bunlara piyasanın sürekli olarak dalgalanması da eklenince zaten düşük olan altın alımları bitme noktasına kadar geldi. Ve sıkıntıların biteceği de ufukta gözükmüyor. Sıkıntılar içerisinde satışlar devam edecek” dedi.

EN UCUZ ALTINI SATIYORUZ
Türkiye’nin en ucuz altınını sattıklarını ifade eden Yıldırım, “Bu konuda iddialıyız. Gerçekten ülkemizin en ucuz altını ilimizde satılıyor. Herkes altının fiyatının ülkenin her yerinde aynı olduğunu söyleyecektir. Bu kanı doğru. Ülkede altın fiyatları belirli bir yerden belirlenir ve tüm Türkiye’deki altının gram satış miktarları bellidir. Herkes bunun üzerinden satış yapar. Biz en ucuz altın iddiasını kar marjını ve alım-satım makasını düşürerek yapıyoruz. ülkenin her yerinde bilezikte satış fiyatı şu saatlerde 105 lira iken bir 101 liradan satıyoruz. Buradaki makas 4 lira. Biz karımızdan düşük fiyata satmaya çalışıyoruz. Bunun yanında çeyrek altın 176 lira iken bizde 173 lira. Külçe altında da fiyatlarımız normal piyasaya göre 2-3 lira daha ucuzdur. Bizim amacımız azalan satışları tekrar ayağa kaldırmak. Bunun için çalışıyor ve çabalıyoruz” diye konuştu
“Altın sektörü bilindiği gibi 1 Şubat 2014’te yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu ile taksit sınırlamasının getirmesinin ardından zor günler geçiriyor. Aradan geçen 1,5 yılda altın fiyatlarındaki dalgalanma yaşandı. Altın fiyatları bu süre zarfından özellikle bir hafta içinde 12 lira birden arttı. Bu dalgalanma sırasında altındaki satışlarda büyük bir oranda düştü. Özellikle dolardaki yüksek artış altın fiyatlarını da etkiledi ve satışlar bıçak gibi kesildi. Bunun yanına taksit sıkıntıları yüzünden hediyelik ziynet alımı da azaldı. Biz bu sıkıntıdan kurtulmak için kredi kartlarına tekrar getirilen 12 aylık taksit seçeneğinin geri getirilmesi istiyoruz. Bu seçenek bizi kurtarmaz ama bir nebze de rahatlatır. Satışların özellikle özel günlerde alınan hediyelik ziynet alımlarına tekrar ilginin artmasını sağlayabilir. Bu ilgi sektörü rahatlatacaktır” dedi.