Hafta sonu düzenlenen geziye Denizli Gazeteciler Cemiyeti  Başkanı Ümit Varol, Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Mehmet Abdiloğulları, Denizli Afyonlular Derneği Başkanı Mustafa Gökmen ve 22 gazeteci katıldı. Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Mehmet Abdiloğulları'nın ev sahipliği yaptığı gezide ilk olarak taşın kalbi olarak tanınan ve ilçenin tamamının mermercilikle geçindiği İscehisar ilçesinde incelemelerde bulunuldu. 

AFYON’UN ZENGİNLİĞİ MERMER
Gazeteciler, mermerin başkenti Afyon ve geçimini tamamen mermercilikle sağlayan İscehisar  ilçesi ile ilgili bilgi aldı. İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Metin Mercan yaptığı açıklamada, Denizli ve Afyonkarahisar'ın mermer sektöründe son yıllarda önemli bir gelişme sağladığını belirterek, "Afyonkarahisar'da yaklaşık 850 mermer işletmesi bulunuyor. Mermerciler olarak hep birlikte hareket ettik. Mermer sektörü İscehisar, dolayısıyla Afyonkarahisar için büyük önem taşıyor" dedi.

ÇİNLİLERLE BAŞIMIZI AĞRITIYOR
 Çinlilerin bölgede mermer ocağı satın almasından rahatsız olmadıklarını ancak bazı düzenlemeler getirilmesi gerektiğini belirten Mercan, "Çinli firmaların hammaddeyi direk götürmesi bizim için olumsuz. En azından çıkardıkları mermerin yarısını bölgede yatırım yaparak işlemelerni ve Çin'e götürmelerini istiyoruz. Bu sayede bölgede istihdam da artar. Çinliler özellikle Bucak bölgesinde işletme alıyor. Kendileri üretip, götürüyorlar" dedi. İscehisar'ın tamamına yakınının mermercilik sektöründen geçindiğini belirten Mercan, "Afyon’da 125 bine yakın insan mermer sektöründen ekmek yiyor" dedi. 

KAYALARDAN BİR KENT YARATILMIŞ
İscehisar Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'ndeki gezinin ardından 5000 bin yıllık Frigya dönemine ait Frig Vadisi'nde incelemelerde bulunan basın mensuplarına Afyonkarahisar Müze Müdürü Ahmet İlyaslı tarafından bilgi verildi. Güvenlik amacıyla Frig’lerin o bölgedeki kayalıkları oyarak yerleşim haline getirdiği ve 70 kilometre uzunluğundaki mağara kent ziniri görenleri ise kendine hayran bırakıyor. 

TÜRKİYE’NİN TEK MÜZİK MÜZESİ
Denizlili basın mensupları akşam ise Afyon Kocatepe Üniversitesi Müzik Müzesi'ni gezdi. Türkiye'de tek, dünyanın sayılı müzelerinden olan Müzik Müzesi'nde, dünyanın bir çok bölgesinde tarih boyunca kullanılan 540 müzik aleti sergileniyor. Daha sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, katılımcılara akşam yemeği verdi. PAÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı'yla mesai arkadaşı ve yakın dostluğu bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Solak, "PAÜ benim ikinci üniversitem gibi. AKÜ, 5 enstitü, 15 fakülte, 5 yüksekokul, 42 bin 280 öğrenci, 1348 öğretim üyesi ve 930 çalışanı ile bölgenin önemli üniversiteleri arasında bulunuyor. 3'ü şehir merkezinde olmak üzere 5 kampusumuz var. AKÜ, klasik üniversite sınıfında. Bünyesinde tüm birimleri barındırıyor. Özellikle termal sağlık, mermer doğaltaş, gıda ve gıda ürünleri, aromatik bitkiler konusunda önemli çalışmalarımız var. Kampusumuzun biri jeotermal enerji ile ısıtılıyor" dedi.

BÜYÜK TAARRUZ KOCATEPE
Afyonkarahisar ziyaretinin ikinci gününe Şuhut ilçesinde başlayan gazetecilere, Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt ve Şuhut Kaymakamı Ferit Göçmez tarafından sabah kahvaltısı verildi. Kahvaltının ardından 1922 yılında büyük taarruzdan bir kaç gün önce İsmet İnönü ve Kazım Karabekir ile birlikte gizlice Şuhut'a gelerek taarruz çalışmalarına son şeklinin verildiği Velibey Konağı gezildi. Atatürk'ün silah arkadaşlarıyla birlikte 2 gece kalarak büyük taarruzu planladığı ve harekete geçtiği konak, tüm orjinalliği ile korunurken, büyük taarruzu anlatan yağlı boya resim sergisi de bodrum katta ziyaretçilere açık tutuluyor. Şuhut'un ardından büyük taarruzun başladığı Kocatepe'ye geçen basın mensupları, Atatürk'ün taarruz emri verdiği siperi gezip, yetkililerden bilgi aldı. 
Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış'ın verdiği öğle yemeğine katılan gazeteciler Afyonkarahisar ziyaretini, kano gezisi, Mevlevihane Müzesi ziyareti ve tarihi evler ziyaretiyle sona erdirdi. Denizlili basın mensuplarına ziyaret süresince Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Ali Fuat Gölbaşıve Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Selami Çalışkan da eşlik etti.
Ziyaretler süresince Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Varol, ev sahipleri ve protokol üyelerine çeşm-i bülbül hediye etti.

KOMŞUMUZ AFYON’U YAKINDAN TANIDIK
Afyonkarahisar ziyaretinin iki ilin basın mensuplarının dayanışması için önemli olduğunu belirten DGC Başkanı Ümit Varol, "Komşu ve kardeş iki il arasındaki birlik beraberliğin arttırılması, her iki ilin gelişimine katkı sunulması ve iki ilde faaliyet gösteren basın kuruluşlarının birbirlerini daha yakından tanıyarak, işbirliği içerisine girmesi amacını taşıyan ziyaretimiz çok olumlu geçti. Biz de Afyonlu meslektaşlarımızı Denizli'ye davet ettik. Başta sayın vali yardımcımız ve kaymakamımız olmak üzere, bize çok güzel bir ev sahipliği yapan Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Derneği başkanı Mehmet Abdiloğulları ve dernek yönetimine teşekkür ediyoruz.