Babadağ’da bazı ailelerin evlerinden çıkmaları için evlerinin su ve elektriğinin kesildiğini, bazı imtiyazlı kişilerin ise, halen evlerinde oturduklarını o ailelerin neden su ve elektriklerinin kesilmediğini de sordu.

CHP Milletvekili Melike Basmacı, Denizli Valiliğine Bilgi Edinme Talebi ile sorduğu sorular içerisinde, “heyelan bölgesinde bulunan evlerin satışının yasak olmasına rağmen, bir kısmının satışına neden göz yumulduğu” gibi soruları yer alıyor.
CHP Milletvekili Melike Basmacı’nın Denizli Valiliğinden cevaplanmasını istediği soruları ve Valilik ile Babadağ Kaymakamlığı’nın verdiği cevaplar şöyle:

T.C.DENİZLİ VALİLİĞİ’ne
Konu : Bilgi Edinme Talebi
Denizli İli Babadağ İlçesi Gündoğdu Mahallesi’nden heyelan sebebi ile bazı aileler Denizli Üçler bölgesinde bulunan Toki Afet Konutlarına taşınmak zorunda bırakılmışlardır. Bir taraftan Babadağ’dan Denizli’ye taşınmışlar diğer yandan ise Toki Afet Konutlarına taşınan aileler en az 85.000 TL borçlandırılarak zor durumda bırakılmışlardır. Ayrıca ilgili alan Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 06/02/2007 tarih ve 11684 sayılı karar ile ‘’Afete maruz bölge’’ilan edilmiştir
Buna göre ;
1-Afet bölgesi ilan edilen alanda boşaltılan ev ve işyerleri için, devlet bugüne kadar niçin istimlak bedeli ödememiştir?
2-4123 Sayılı ‘’Tabii Afet Nedeniyle Meydana Gelen Hasar ve Tahribata İlişkin Hizmetlerin Yürütülmesine Dair Kanun’’çerçevesine göç etmek durumunda kalan ailelere ne tür destekler verilmiştir ?
3-Heyelan bölgesinde bir çok ev ve işyerlerinin elektriği, suyu kesilirken halen elektriği, suyu kesilmeyen bazı imtiyazlı ailelerin evlerinde oturdukları doğru mudur? Doğru ise ilgili alan heyelan bölgesi, afet bölgesi değil midir ?
4-Bazı ailelerin yasak olmasına rağmen evlerini 20.000-50.000 TL arasında sattıkları, böylece haksız bir kazanç sağladıkları doğru mudur ?
Melike BASMACI
CHP DENİZLİ MİLLETVEKLİ


T.C. DENİZLİ VALİLİĞİ
İlimiz Babadağ İlçesi Gündoğdu Mahallesindeki bazı ailelerin heyelan riski nedeniyle Merkez Üçler Bölgesinde bulunan TOKİ Afet Konutlarına nakillerini konu alan ilgi (a) Bilgi Edinme talebiniz, cevaplandırılması amacıyla Babadağ Kaymakamlığına ilgi (b) yazımız ile yazılmış olup alınan İlgi (c) cevabi yazı Örneği ilişikte sunulmuştur.
Ekrem BÜYÜKATA 
Vali yardımcısı


T.C. BABADAĞ KAYN(AKAMLIĞ.I
Konu Bilgi Edinme Talebi
DENİZLİ VALİLİĞİNE
( Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü)
Denizli Milletvekili Melike Basmacı'nın Valilik Makamına sunmuş olduğu   Bilgi Edinme Talebi ile ilgili olarak;
1- İlçemiz Gündoğdu mahallesindeki heyelan afeti nedeniyle Afet İşleri Genel Müdürlüğünün
19/09/2 006 tarihli Jeolojik Etüt Raporuna istinaden Bakanlar Kurulunun 05/02/2007 tarih ve 2007/11684 sayılı kararı ile 7269 sayılı kanun gereğince "AFETE MARUZ BÖLGE" ilan edilmiştir.

Bakanlar Kurulunca, BAZI AFETZEDELERİN YENİ MAHALLERE YERLEŞTİRİLMESİ
İlgili 05/05/2008 tarih ve 2008/13655 sayılı karar alınmış, ilgili kararlar gereğince ilçemiz Gündoğdu mahallesinde muhtemel afet nedeniyle 406 konut 102 işyeri Merkezefendi ilçesi sınırları içerisinde yapılan TOKİ konutlarına taşınmıştır„
Afete Maruz Bölge ilan edilen alandaki iş ve işlemler 7269 sayıl; kanun hükümlerine göre yapıldığından, boşaltılan konut ve işyerleri istimlak edilmemiştir. Dolayısıyla, istimlak bedeli ödenmemiştir.

2-Afete Maruz Bölgede konut ve işyerleri bulunan vatandaşlarımıza, ilgili kurumlardan seçilen üyelerin katılımıyla komisyon oluşturulmuş, yeni konutların yer, hak sahibi tespitinin yapılması, borçlanmanın nasıl ve ne şekilde yapılacağı gibi Sürecin her aşamasında bilgiler verilmiş, katılımları sağlanmış, talepleri alınmış ve değerlendirilmiştir. Konutlar için ilk iki yıl ödemesiz 20 yıl vadeli ve faizsiz, işyerleri için yıllık % 4 faizli ve 5 yıl vadeli olarak 7269 sayılı Kanunun 40. maddesi gereğince borçlandırılmış, ön borçlanmaları T.C. Ziraat Bankası Kaleiçi şubesine yaptırılmıştır. Afete maruz bölgede bulunan tekstil işiyle iştigal eden 51 vatandaşımızın birinci etap işyerleri ve konutların teslimi Şubat 2012 ayında, farklı konumlardaki ikinci etap 51 adet işyerlerinin teslimi işe Eylül 2015 ayında yapılmıştır. Merkezefendi ilçesi sınırlan içerisinde yapılan Toki konut ve işyerleri bittikten ve anahtar teslimleri yapıldıktan sonra afet bölgesindeki tahliyeler gerçekleştirilmiştir.
3-İlçemiz Gündoğdu mahallesinde muhtemel heyelan afeti nedeniyle yapılan 406 konut birinci etap 51 işyerinin teslim süreci tamamlandıktan sonra 17 hak sahibince halen kullanılan konut ve işyerlerinin tahliyesi ve yıktırılması için 16.06.2014 tarihinden itibaren hak sahiplerine 30 gün süre verilerek tebligat yapılmıştır.
Eylül 2015 ayında teslimatı yapılan ikinci etap 51 adet işyerinin teslim süresi tamamlandıktan sonra 51 hak sahibince kullanılan işyerlerinin tahliyesi ve yıktırılması 'için yazımızın kendilerine tebliğinden itibaren 30 gün süre verilerek tebligatlar yapılmıştır. Belediye Başkanlığı ve mahalle muhtarlığınca da duyuruların yaptırılması sağlanmıştır,

Vatandaşlarımızın neredeyse tamamı konut ve işyerlerini tahliye etmiştir. Halen kullanılan 7 adet konut ve 6 adet işyerinin de elektrik ve sularının kesilerek tahliye yıktırma işleminin gerçekleştirilmesi için Babadağ Belediye Başkanlığına yazı yazılmıştır.
4-7269 sayılı  Kanunun 3177sayılı  Kanunla değişik 40. maddesine göre, arsa olarak dağıtılan veya üzerinde Bina inşa edilen taşınmaz mallar, hak sahiplerine borç:'andırma senetleri imza ettirilmek sureti İle verilir ve bu taşınmaz mallar üzerine, ilgili banka lehine tapu dairelerince borçlandırma senetlerine dayanılarak, kanuni ipotek tesis olunur, Aynı maddede 5511 sayılı Kanun ile yapılan değişikliğe göre, üstüste üç yıl taksitlini ödemeyenlerin borçlar; muacceliyet kasbedeceği gibi* borcun tamamı ödenmeden taşınmaz malların başkalarına satılması halinde de borcun tamamı muacceliyet kaşbeder.
Ayrıca, 7269 sayılı Kanunun 29. maddesine göre çıkartılan Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesi "Afetzed21ik ve buna ilişkin hak sahipli5i üçüncü şahıslara devrolunamaz. Afetten zarar gören bir taşınmaz mal', afetten sonra satış veya başka şekillerle devralan üçüncü şahıslar da hak sahipliği niteliğini kazanamazlar." hükmündedir.
Buna göre, borcun tamamı ödenmeden afet konut veya işyerlerinin satış veya devrinin yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Bilgilerinize arz ederim-
Nebi ÇANGA
Kaymakam