ÇANAKKALE (CİHAN)- Orman yangını sezonuyla birlikte Çanakkale Havaalanı’nda konuşlandırılan Türk Hava Kurumu’na ait yangın söndürme uçakları ve helikopter, törenle görevlerine başladı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen törene katılan Vali Güngör Azim Tuna, "Aynı sağlık ve güvenlik hizmetlerinde olduğu gibi yangının çıkmadan önlenebilmesi büyük önem taşıyor." dedi. Çanakkale'nin orman yangını açısından birinci derece hassas olduğunu vurgulayan Vali Tuna, imkânların geçmiş yıllara göre arttığını, ormanların emin ellere teslim edildiğini görmenin güzel olduğunu kaydetti.
Bölge müdürlüğünün kuruluşundan bu yana geçen 43 yılda her yıl ortalama 53 yangın çıktığını, bin 216 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü kaydeden Çanakkale Orman Bölge Müdürü Mustafa Kar ise, "Son 10 yılda da her yıl çıkan ortalama 38 yangında 252 hektar alan etkilenmiştir. Geçmiş yıllarda 6 bin ve 4 bin 49 hektar gibi çok büyük alanları etkileyen yangınlar meydana gelmiştir." diye konuştu. 2011 yılı yangın sezonu hazırlıklarının büyük ölçüde tamamlandığını belirten Kara, "Bölgemizde yangınların çıkış sebeplerinin yüzde 97'sinin insan kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Kasıt olmasa da özellikle piknik, çoban ateşi, anız, çöplük, sigara gibi ihmal ve dikkatsizlikten çıkan yangınlar dikkat çekicidir." dedi.
Konuşmaların ardından Vali Tuna, dört yangın söndürme ve bir keşif uçağıyla bir söndürme helikopterini inceleyerek, pilot Yusuf Soyupek'ten bilgi aldı. Tuna ve beraberindekiler, helikopterle havalanarak 2008 yılında merkeze bağlı Erenköy beldesi yakınlarında çıkan orman yangının ardından bölgede yapılan çalışmaları inceledi. CİHAN