Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler (Köy-Koop)
Merkez Birliği Genel Başkan Vekili Mehmet Varol, devletin büyük baş hayvan besicilerine ve süt üreticilerine destek vermesi gerektiğini söyledi. Büyükbaş hayvan beslemesinde girdi maliyetin yüzde 70’ni oluşturan yeme bir ayda 7 lira zam geldiğini, geçen yıla göre samanın balyasının yüzde 300, yoncanın balyasının yüzde 110, mısır silajının yüzde 100 zamlandığını, ancak geçen yıl litresi 80 kuruştan satılan sütün bu yılda 80 kuruştan satılmaya devam ettiğini belirten Varol, “Denizli’de 212 bin 499 büyükbaş, 469 bin 917 küçükbaş hayvan bulunuyor. Kentimizde yılda 292 milyon 982 bin 314 litre süt üretiliyor. Denizli ürettiği süt oranına göre Türkiye üretiminin yüzde 9’unu karşılıyor. Biz daha çok üretim yapmak istiyoruz ancak, aşırı girdi maliyetleri ve artan fiyatlar yüzünden süt üreticisi para kazanamıyor. Bir kilogram sütün maliyeti 93 kuruşken bizler bir yıldır litresi 80 kuruştan zararına süt satıyoruz. Bu ağır yüke daha fazla dayanamayan süt üreticimizde sağılır, dişi ineklerini kesime vermeye başladı” diye konuştu.

1 milyonun üzerinde dişi inek kesime gitti

2008-2009 yıllarında yaşanan kriz döneminde Türkiye genelinde 1 milyondan fazla dişi sağılır ineğin kesime gönderildiğini hatırlatan Köy-Koop Merkez Birliği Başkanı Varol, süt üretiminde 2012 yılında da böyle bir kriz yaşamak istemediklerini söyledi. Besiciliğin ana damarı yem ve samana gelen zamlarla birlikte ürettiği sütten zarar eden süt üreticilerinin sağılır ineklerini kilogramı 10 liradan kesime vermeye başladıklarına dikkat çeken Varol, “Geçen yıl tanesini 7-8 bin liradan alan ve bir yıl önüne yem saman döken üreticimiz, ağır maliyetler nedeniyle vadeli olarak sağılır ineğini kilogramı 10 liradan yaklaşık 2 bin liraya kesime veriyor. Kesime giden inek hemen alınıp kesilmiyor. Yoğunluk nedeniyle mezbaha neler süt üreticilerine 15-20 gün sonrasına gün veriyor. Bunu kabul etmiyoruz. Bakanlığımıza ve ilgili kurumlara tekrar çağrı yapıyoruz. Süt üreticilerine sahip çıkılmasını desteklenmesini istiyoruz” diye konuştu. 

KDV düşürülmeli

Süt üreticileri üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını istediklerini ifade eden Başkan Vural, “Yem fabrikalarına biz çiftçiler ürettiğimiz arpa ve buğdayı satarken yüzde 1 KDV ile veriyoruz. Ancak bizim verdiğimiz arpa ve buğdaydan üretilen hayvan yemlerini almak istediğimizde yüzde 8 KDV ödeyerek alım yapıyoruz. Yemdeki KDV oranının da yüzde 1’e düşürülmesini, dolayısıyla devletin süt üreticisine yüzde 7’lik bir kar bırakmasını istiyoruz. Bunun yanında süt ve besi hayvanı yetiştiren üreticilerimiz için fabrika yemlerine devlet desteği istiyoruz. Et üretiminin bel kemiği olan süt üreticiliği ancak bu şekilde kalkınabilir. Denizli il genelinde kurulu soğuk zinciri sayesinde çok kaliteli süt üretimi yapıyor. Bu kadar fedakarlıkla üretim yapan süt üreticilerinin derdine de hükümetten çözüm bekliyoruz” dedi.