İSTANBUL (CİHAN)- Ergenekon tutuklusu İbahim Şahin, 12 Eylül'de Diyarbakır Cezaevi'ndeki işkence ve ölümlerle ilgili Silivri Cumhuriyet Savclığı'na ifade verdiğini söyledi. Şahin'in açıklamalarından, 12 Eylül darbe dönemine ilişkin bir soruşturmanın da Diyarbakır Cumhuriyet savcılığınca yürütüldüğü ortaya çıktı. Darbeyi yapan Kenan Evren'in de aralarında bulunduğu birçok ismin, soruşturma kapsamında şüpheli olarak isimlerinin geçtiği öğrenildi.
    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon ana davasında sanık İbrahim Şahin'in sorgusuna devam edildi. Hasan Hüseyin Özese'nin soruları üzerine İbrahim Şahin, kendisine MİT'çi olduğunu söyleyen kişiler tarafından, "Terörle mücadelede oluşturulacak yeni birimin başına getirileceğinin" söylendiğini anlattı. Şahin şöyle devam etti: "TSK'nin Kuzey Irak operasyonunda geri çekilmesi çok eleştirilince sert bir yazı yazdım. Fatma Cengiz, bana, 'Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök seninle görüşecek' dedi. Beni kandıran MİT'çiler miydi bilmiyorum. Özkök bana 'Evladım sen boyunun bıçağın altına koymuyorsun, boynunu bıçağa sürdüyorsun' dedi. Fatma Cengiz bir kere de Genelkurmay Başkanı'nı bağladı. İlker Başbuğ denilince susup kaldım. Sadece 'Komutanım ellerinizden öperim' diyebildim."
    Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu ise "Size isnat edilen suçlardan biri Ermeni Patriği Mesrop Mutafyan'a suikast planı. Mutafyan ile husumetiniz var mı?" diye sordu.
    "Yok böyle bir şey" diyen Şahin, kendisinde çıktığı iddia edilen belgelerin yazacağı kitap için gazetelerden kesip biriktiği kupürler olduğunu söyledi. Şahin şunları anlattı: "Geçen beni Silivri Adliyesi'ne götürdüler. Savcı beye ifade verecekmişim. Baktım şüpheliler Kenan Evren, Nurettin Ersin, Sedat Celasun, Ali Haydar Saltuk, Tahsin Şahinkaya, 12 Eylül İhtilalini de ben yapmışım. Diyarbakır Askeri Cezaevi sorgulama yapılmış işkence yapılmış, ölenler olmuş. Bunları soruyorlar. Ben ihtilalde 24 yaşındaydım. Diyarbakır'a hayatımda gitmedim. Cezaevinde sorgu yapmışım. Ben sadece dağda sorgu yaparım."
    İbrahim Şahin'in yaptığı açıklamalar, 12 Eylül darbe dönemi ile ilgili başka bir soruşturmanın da Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nda yürütüldüğü gerçeğini ortaya koydu. Mardin Mazıdağ'lı Nizam Kapan isimli kişinin 12 Ekim 2010 tarihli dilekçesinde bahsekonu suç tarihinde Diyarbakır askeri cezaevine konulduğunu ve işkenceye maruz kaldığını, işkence yapanın da İbrahim Şahin olduğunu iddia etmişti. Kapan'ın dilekçesine benzer başka şikayet dilekçeleri de verildiği öğrenildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi’nde 1980-1984 yıllarında tutuklu kalan ve işkence gördüklerini ileri süren vatandaşların suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında iddia edilen "Anayasayı değiştirmek", "Darbe yapmak", "Hükümeti Değiştirmek", "Planlayarak adam öldürmek", "Eziyet etmek", "Hürriyeti tahdit", "İşkence" ve cinsel saldırıda bulunmak" suçlamasıyla olaya isimleri karışan devlet görevlilerinin isimleri tespit edildi.
    Savcılık, yaptığı araştırmada iddia edilen suçlamalarla ilgili olarak 12 Eylül ihtilalini gerçekleştiren ya da darbe hükümetinde yer alan birçok kişinin ismine ulaştı; dönemin başbakanı Bülent Ulusu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ali Haydar Saltık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bedrettin Demirel, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Kemal Yamak, 5 nolu askeri cezaevi müdürü Erol Şen, Polis Sorgulama Birim amiri 'Reis' kod adlı başkomiser ve İbrahim Şahin.
    Yürütülen soruşturma kapsamında İbrahim Şahin'in, 27 Mayıs 2011 tarihinde talimat ile Silivri Cumhuriyet Savcılığı'nda ifadesinin alındığı öğrenildi.
    Şahin'in açıklamalarının ardından Üye Hakim Haşıloğlu, sorularına devam etti. Haşıloğlu'nun "Diyarbakır'a gidiş gelişleriniz olduğunu söylediniz" sözleri üzerine Şahin, "Tanıdığım komutanları ziyaret ediyordum." dedi.

    SERVET KAYNAK; SUÇSUZUM, YARGILANMAK İSTEMİYORUM
    Sanık İbrahim Şahin'in sorgusunun tamamlanmasının ardından tutuklu sanık Servet Kaynak'ın savunma ve sorgu işlemine geçildi. Suç tarihinde Antalya Özel Harekat Şubesinde Emniyet Amiri olarak görev yapan Kaynak, "Ben yargılanmak istemiyorum. Suçsuzum. Hayatımda hiç suç işlemedim." dedi.
    Aynı davada yargılanan polislere atıfta bulunan Kaynak, "İbrahim Şahin ile benim memurlarım tanışmaz. Sadece Fahri Süslü ve Zerrar Atik, Şahin ile telefonla görüşmüştür." ifadesini kullandı. Yaklaşık 2,5 yıldır tutuklu olduğunu belirten Kaynak, Sivas'ta 10 Nisan'da Polis bayramındaki yürüyüş sırasında bozkurt işareti yaptıkları gerekçesiyle açığa alınan özel harekat polislerine geçmiş olsun dileğinde bulundu.
    Bu yürüyüşün protokol önünde 10 Nisan'da yapıldığını, 22 Nisan'da iki siyasi liderin "Bozkurt işareti yaptılar" şeklindeki beyanları üzerine 26 Nisan'da da soruşturma yapılarak, polislerin açığa alındığını söyleyen Kaynak, "Bütün yürüyüşler hep böyle yapılır. Benim bugün burada söylediklerimden soruşturma açılmayacağının garantisi var mı?" şeklinde konuştu. CİHAN