Basmacı,1961 yılında çıkarılan 212 sayılı yasanın, gazetecilerin sosyal haklarını korumak ve iyileştirilmek amacıyla oluşturulduğunu ancak 13 yıllık AKP iktidarı döneminde basının sosyal bir çöküntü içerisine itildiğini söyledi.
CHP Milletvekili Melike Basmacı, Ak Parti iktidarı döneminde basının; “bizden olanlar ve diğerleri” olarak ikiye bölündüğünü de söyledi. Basmacı, “Basındaki işsizlik ve düşük ücretle çalışma rekor düzeydedir. İletişim fakültelerinin mezunları çaresiz, yarınsız durumdadır. Demokrasiyi, özgürlükleri, AB standartlarını getireceğini vaat ederek iktidar olan AKP yönetiminin hedef aldığı kurumların başında medya ve çalışanları olmuştur. AKP kendisini eleştiren, farklı görüşü savunan gazeteciler, yayıncılar için açtığı davalarda rekorlar kırmaktadır. Ülkede gerçeği yazan gazeteciler özel mahkemeler kurularak hapse atılmaktadır." dedi. 
Basını hür olmayan devletlerde demokrasiden, düşünce özgürlüğünden bahsedilemeyeceğini de kaydeden Basmacı, “En kısa zamanda gazeteci arkadaşlarımızın, gerçek emekçilerin düşüncelerini kimseden talimat almadan, özgürce ifade edebileceği bir düzene kavuşmasını diliyor, Tüm basın emekçilerimizin çalışan Gazeteciler Bayramını tebrik ediyorum.” dedi.

CHP Milletvekili Melike Basmacı, Ak Parti’nin seçim konvoyunu takip ederken, elim bir trafik kazasında hayatını kaybeden gazeteci İlyas Haytan ile Kameraman Alperen Ersoy’un acısını içine gömerek çalışmalarını özveriyle yürüten tüm Denizlili basın çalışanlarına bir kez daha başsağlığı diledi.