Dolandırıcıların hedefinde bu sefer, gelen aramayı cevaplayan tüketiciler var. 0888222200* numaralı telefondan gelen aramayı yalnızca yanıtlamanız bile faturanıza 20 lirayla 40 lira aralığında ücret eklenmesine neden oluyor.
Dolandırıcıların çeşitli oyunlarına bir yenisi daha eklendi. 0888222200* numaralı bir telefondan aranıyorsunuz. Kim olduğunu bilmeden gelen aramayı açtığınız anda telesekreterin “Kaydınız alınmıştır” bildirimini duyuyorsunuz ve arama sonlanıyor. Ardından kontör ya da fatura bilgilerini kontrol ettiğinizde 20 lira ile 40 lira arasında ücret yansıtılarak, üyelik işleminiz başlatıldığını öğreniyorsunuz. Kısaca, çağrıyı yanıtladığınız an para ödüyorsunuz. 
BU PARALAR NEREYE GİDİYOR?

GSM operatörlerinin düzenlediği kampanyalarla araba çekilişine katılım hakkı sunan şirketler, tüketicinin bilgisi ve onayı olmadan cevaplanan arama başına ücret alıyor. Karşılığında da çekilişe hak kazandığını iddia ediyor. Yaptığımız araştırmalar sonucu ise sözde çekilişin eski tarihlerde yapıldığını fakat aramaların hala devam ettiğini öğreniyoruz. Her gün birçok kullanıcı bilmeden açtığı aramaya para ödemek zorunda kalıyor.

“Aranan kişiye ücret yansıtılamaz” Tüketici Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise yaşananların haksız kazanç olduğunu belirtirken “Telefonuna gelen çağrıyı cevaplayan bir tüketicinin, ücret ödemesi dünyanın hiçbir yerinde normal karşılanabilecek bir durum değildir. Çekiliş hakkı ya da hediye, taraflara sorulmadan, onayları alınmadan asla üyelik başlatılamaz ve ücret alınamaz. Abonelerden alınan ücretlerin geri ödenmesi şarttır. Yaşanan mağduriyete ortam sağlayan GSM operatörleri, konudan sorumludur. Vatandaşlarımız haklarını arasınlar. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na da durumu ilettik, gerekli araştırmalar yapılıyor.” açıklamasında bulundu.

“0888 ile başlayan hiçbir numarayı aramayın ve gelen çağrıları yanıtlamayın.” uyarısı yapan onlarca tüketicinin şikayetlerinden bazıları şöyle:

“GELEN ARAMAYA ALO DEMENİN BEDELİ 40 LİRA”

“0888222200* numaralı aramayı açtığımda ‘Kaydınız alınmıştır’ diyerek telefonu yüzüme kapattılar. 2 saat sonrada telefon ücretim bilgim dışında arttı. Şikayetimi firma ve GSM operatörüne ilettiğim halde henüz bir cevap alamadım. Hattıma bilgim dışında haksız ücretlendirme yapılıyor. Onay vermediğim kampanya için ücret alınıyor. Haksız yere 40 lira ödemiş oldum. Onaylamadığım halde benden kesilen ücretlerin iade edilmesini istiyorum.”

“GELEN ARAMAYI CEVAPLADIM 20 LİRA ÜCRET ALDILAR”

“27.11.2014 tarihinde cep telefonuma 0888222200* numaradan arama geldi bende cevapladım. Baktım bant kaydı hemen kapattım. Toplam 4 saniye açık kalmış arama. Sonrasında telefonuma SMS geldi iki tane aran konuş kazan yazıyor. SMS bir baktım araba çekilişine katmışlar beni. 20 çekiliş hakkı kazanmışım. Akşam netten hesabımı kontrol ettiğimde 20 TL ücret yansıtıldığını gördüm. Müşteri temsilcisini aradım benim hattımdan herhangi onayın verilmediğini temsilci doğrulamasına rağmen gelen aramayı açtığım için yansıtılmış. Hala o ücret hattımda gözüküyor. Temsilci iptal işlemi başlattığı halde hala bir gelişme yok. Faturamın gelmesini bekliyorum.”

“BU NUMARA HAKKINDA NEDEN İŞLEM YAPILMIYOR”

“Daha önce de benzer şikayetlerin bu sitede yayınlandığı gördüm. 0888222202* numarasını telefonumda engellememe rağmen aramalar geliyor. Operatörümün araba için çekiliş hakkı verdiğini belirten bir konuşmadan sonra ‘Şu tuşa basın, bu şekilde yanıtlayın’ diye arama sona eriyor. Müşteri hizmetleri ile konuştuğumuzda 'Bu tip aramalara itibar etmeyin' gibi tavsiyelerle geçiştiriyor. Bunca şikayete rağmen aynı numara hala insanları arıyor. Bu numara hakkında neden bir işlem yapılmıyor? Neden müşterilere yapılan bu durum engellenemiyor?”

“ONAY VERMEMEME RAĞMEN HATTIMDAN ÜCRET ALINDI”

“Araba çekilişi adı altında 0888222200* numaradan gelen sürekli aramalar neticesinde faturama 8 Lira ‘İletişim Ücretleri’ adı altında tutar yansıtılmıştır. Müşteri hizmetlerini aradım, aldığım cevap tam bir komedi. 2002 numaralı mesaja 4 sefer cevap verdiğimi ve bu sözde adı kampanya olan çekilişe katıldığımı ve bunun iptalinin söz konusu olmayacağı belirtildi ( Not: 2002'den gelen hiçbir mesaja kesinlikle cevap vermedim) bu konuda mağduriyetimi belirmek istedim. Bu sorunumun çözülmemesi durumunda üzerime kayıtlı 3 adet hattı başka operatöre taşıyacağım.”

“GSM OPERATÖRLERİ ENGEL OLMUYOR”

“0888222200* numarasından neredeyse her gün aranıyorum. Çekilişe katılma hakkı vereceklerini belirten bir telesekreter konuşup duruyor. GSM operatörlerine yakışmıyor bunlar.” “ONAY VERMEDİM AMA İNANMIYORLAR” “0888222200* Numaralı telefondan arandım. Aramayı yanıtladığım an ‘Bir sesli mesaj kaydınız alınmıştır’ diyerek kapattılar. Müşteri temsilcisini aradım, bu numaranın yurt dışı kaynaklı bir numara olduğunu ve faturama yansıyan güncel bilgi bulunmadığı için 24 saat içinde tekrar ararsam iptal işlemini yapacağını söyledi.

Tekrar aradığımda müşteri temsilcisine konuyu defalarca anlatmama rağmen aboneliği başlattığını söyledi, bunun benim iradem dışında yukarıda anlattığım şekilde gerçekleştiğini söylesem de ısrarla benim yaptığımı ve 20 TL tek sefere mahsus ödeme yansıtıldığını iptal edemeyeceğini söyledi.”

“İZNİM OLMADAN NASIL YAPILIYOR BU İŞLEM”

“30/01/14 tarihinde hattım 0888222200* numaralı telefondan arandı ve aramayı cevapladığım anda ‘Talebiniz alınmıştır’ mesajını duydum ve hat kapandı. Sonra 20 liralık yükleme yapılmıştır gibi bir bilgi verildi. Benim iznim olmadan nasıl yapılıyor bu işlem?”