Antalya’nın Gazipaşa Kaymakamlığı Tüketici Hakları Hakem Heyeti Başkanlığı, elektrik sayacı devrinde alınan açma kapama ücretinin haksız yere alındığı kararına vardı.
Gazipaşa Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı, emsal olabilecek bir karar verdi. Elektrik sayaç devrinden kaynaklanan açma kapama ücretinin iptali için başvuran Ali Atay’ın dilekçesini görüşen Hakem Heyeti, dilekçe sahibini haklı bularak açma kapama ücretinin haksız yere tahsil edildiği kararına vardı. Dilekçesinde, babasının vefatından sonra elektrik sayacının devir işlemini annesinin üzerine 81 TL devir işlemi ödeyerek yaptığını belirten Atay, bir ay sonra fatura gelmeyip sonraki ayda 2 aylık fatura geldiğini fakat 19.10 TL kesme açma ücreti adı altında faturaya para yansıtıldığını belirtti. Atay, bu haksız işlemin giderilmesini istedi.
Şikayet üzerine savunması alınan Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş, Fatma Atay’ın müracaatı üzerine vefat eden eşine ait abonenin kendisine aktarıldığını, abonenin aldığı akım şiddetine göre 81 TL tahsil edildiğini belirtti. Abone devri sırasında bir memur görevlendirdiklerini ve gerekirse sökülüp takılacağını ifade eden Akdeniz Elektrik Dağıtım, bunun için hizmet bedeli olarak 19.10 TL alındığını beyan etti.
Her iki dilekçeyi de inceleyen Tüketici Hakları Hakem Heyeti, kesme açma olmadan vatandaştan haksız bir şekilde ücret alındığını ve son zamanlarda bütün devirlerden haksız şekilde bu paranın alındığını belirterek alınan paranın iade edilmesi gerektiği kararına vardı.