Net asgari ücretin yılbaşında 1.300 liraya çıkacak olması işçiden, işverene kadar geniş kesimi etkileyecek. Kısa vadede en fazla etkilenecek olanlar ise doğum, askerlik veya yurtdışı borçlanması yapanlar olacak. Borçlanmayı yeni yıla sarkıtanlar ise yüzde 29 daha fazla ödemek zorunda kalacaklar. Doğum borçlanmasını yeni yıl girmeden yapanlar bir çocuk için 2 bin 859 lira daha az ödeyecek. Net asgari ücretin yılbaşından itibaren yüzde 30 artarak bin 300 liraya çıkacak olması, işçisinden işverenine, gencinden yaşlısına, esnafından part time çalışan taksicisine kadar herkesi 25 ayrı kanaldan etkileyecek. Etkilerin kimisi yük getirirken, kimisi de avantaj sağlıyor. Kısa vadede en fazla etkilenecek olanlar ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) doğum, askerlik veya yurtdışı borçlanması yapanlar olacak. Borçlanmayı yeni yıla girmeden yapanlar kazançlı çıkacak. Yeni yıla sarkıtanlar ise yüzde 29 daha fazla ödemek zorunda kalacaklar. Doğum borçlanmasını yeni yıl girmeden yapanlar bir çocuk için 2 bin 859 lira, üç çocuk için ise 8 bin 577 lira daha az para ödeyecekler. Gelecek hafta yeni hükümetin kurulmasının hemen ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu da 2016 yılı asgari ücretini belirlemek için çalışmalarına başlayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki hafta bir araya geldiği emek ve iş dünyasının temsilcilerine, asgari ücret üzerindeki vergi yükünün aşağı çekilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi. Vergi indiriminin, daha önce olduğu gibi yine çocuk sayısı dikkate alınarak kademeli şekilde hayata geçirilmesi bekleniyor. Halen üç çocuğu bulunan ve eşi çalışmayan asgari ücretlilerden vergi alınmıyor. 

ASKERLİK İÇİN BORÇLANMADA ZARAR BİN 430 LİRA

En çok borçlanma er ve erbaş olarak ya da yedek subay okulunda geçen askerlik süreleri için yapılıyor. Bir yıllık askerlik borçlanması için yıl başına kadar 4 bin 890 lira ödemek yeterli iken, 1 Ocak 2016 tarihinden sonra 6 bin 320 lira ödenmesi gerekecek. Yeni yılda yapılması gereken fazladan ödeme bin 430 lira olacak.

YER ALTI MADEN İŞÇİLERİNE 600 LİRA ZAM

Asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasından faydalanacak kesimlerin başında yer altı maden işçileri geliyor. Soma faciasından sonra yapılan düzenlemeyle taban ücretleri asgari ücretin iki katına çıkartılan yer altı maden işçileri, yıl başından itibaren 2 bin lira yerine 2 bin 600 lira ücret alacaklar.