BALIKESİR (CİHAN)- Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'de son 1 yılda 1 milyon 300 bin kişiye iş üretildiğini belirterek, "Bu, dünyada emsali olmayan bir gelişme. Ülkemizde her yıl 500 bin genç işsizler ordusuna katılıyor. Buna rağmen krizde yüzde 16.5'e çıkan işsizlik oranı şu anda yüzde 11.5'e düştü. Bu, Türkiye'nin dinamizminin ve iş üretildiğinin bir göstergesi." dedi.

Balıkesir Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD)'nin davetlisi olarak Balıkesir'e gelen TUSKON Başkanı Meral, onuruna verilen işbirliği ve dayanışma yemeğine katıldı. Yücel Et Restorant'ta düzenlenen yemeğe Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, Şelale Eğitim Kurumları Genel Müdürü İzzet Bilir, GESİAD İkinci Başkanı Mümin Temel ve çok sayıda işadamı katıldı.
GEİSAD İkinci Başkanı Temel, yaptığı kısa konuşmada, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Derneğin 192 üyesi bulunduğunu belirten Temel, 4 yıl içinde yurt dşına 26 iş gezisi düzenlediklerini söyledi. TUSKON'un, yurt içi ve yurt dışında düzenlediği 54 organisayona katıldıklarını ifade eden Temel, iş adamlarına yeni ufuklar açtıklarını aktardı. TUSKON'un tanıtım filminin izlenmesinden sonra Başkan Meral, bir konuşma yaptı.
TUSKON'un, küresel bir marka haline geldiğini belirten Meral, Türk mallarının artık dünyada aranan mallar olduğunu kaydetti. Türk iş adamlarının da dünyada aranan iş ortakları halinde geldiğini ifade eden Meral, "Üyelerimizle birlikte yurt dışına taşındık. Yurt dışında çok olumlu tepkiler alıyoruz. Yabancılar, bize şunu söylüyor: "'Biz, Türk iş adamlarının bu kadar ciddi, bu kadar işini bilen insanlar olduğunu bilmiyorduk. Bundan sonra mallarınız pahalı da olsa sizden alacağız. Sizi gördükten sonra dünyada iki çeşit beyaz olduğunu gördük.' Bu imajı oluşturmak gerçekten çok önemli. Oluşturulan bu güçlü markanını altının doldurulması lazım. Herkesin üzerine düşen görevi fazlasıyla yapması lazım. Dünyayı gezdiğimizde şunu gördük. Türkiye'nin dünyaya vereceği farklı şeyler var. Bu nedenle tempomuzu ve gayretimizi biraz daha artırmamız gerekiyor."

TUSKON'a üye iş adamlarının başarı öykülerinden de bahseden TUSKON Başkanı Meral, iş adamlarnın mutlaka yurt dışına açılmasını tavsiye etti. Son yıllarda hükümetin çok proaktif bir dış politika izlediğine dikkat çeken Meral, bu politikanın Türkiye'yi dünyada oyun kurucu bir ülke haline getirdiğini aktardı. Türkiye'nin, dünyada sazı sözü dinlenen bir ülke haline geldiğini ifade eden Meral, "Ülkemizin imajı ve itibarı çok arttı. Kimse Afrika'nın yolunu bilmezken TUSKON üyeleri buraları öğrendi. Ticaret yapmaya başladı. Artık Afrika insanı Türk insanını ve işadamlarını çok iyi tanıyor. Dünyanın her yanı Türk insanının oyun alanı olması lazım. Dünyada herkes buralardan payını alıyor, biz de payımızı alalım diyoruz. İnsanların Türkiye'den beklentileri var. Bizler de bu beklentiye daha düzgün ticaret yaparak karşılık verememiz lazım. Türkiye muazzam bir dinamizim içinde. Bu durum, önümüzdeki dönemde önümüzü daha çok açacak. Bizim en çok ihtiyacımız olan şey siyasi istikrar. Gelişmenin devamı için bu çok önemli. Türkiye darbeler sayesinde yıllarını heba etti. Bizden çok sonra yarışa katılan ülkeler bizi çoktan geçti." diye konuştu.

Eskiden ev almanın esnaf için bile hayal olduğuna işaret eden TUSKON Başkanı Rızanur Meral, şöyle devam etti: "Enflasyon almış başını gitmişti. Para biriktirmek imkansızdı. Ancak şu anda Türkiye'de, otomobil satışlarında tüm zamanların rekoru kırıldı. Dünyada ve Avrupa'da satışlar gerilerken, ülkemizde yüzde 64 arttı. Otomobil almak için firmalar vatandaşlara 2 ay sonrasına sıra veriyor. İşsizlik rakamlarında da çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Amerika'da işsizlik yüzde 9.1, İspanya'da yüzde 18'leri ibuldu, Güney Afrika'da yüzde 22. Dünyada bir çok ülkede bu rakam yüzde 20'leri geçti. Ülkemizde her yıl 500 bin genç işsizler ordusuna katılıyor. Buna rağmen krizde yüzde 16.5'e çıkan işsizlik oranı şimdi yüzde 11.5'e düştü. Bu Türkiye'nin dinamizminin ve iş üretildiğinin bir göstergesi. Türkiye'de son 1 yılda 1 milyon 300 bin kişiye iş üretildi. Bu dünyada emsali olmayan bir gelişme. Bu sayede gençlerimizin, çocuklarımızın yarınlarına daha umutlu bakabiliyoruz. İnsanımızın ulaştığı standartlar çok yükseldi. İnsanımız bunun daha ötesinde layık. Bunlar hep istikrarla yakalanıyor."
Konuşmaların ardından Vali Arslan, TUSKON Başkanı Meral'e, meşhur Yağcıbedir halısı hediye etti. Şelale Eğtiim Kurumları Başkanı Bilir ise plaket ve çiçek takdim etti.

CİHAN