Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şube Başkanı Necip Filiz, Suriyeli mültecilerin tekstil sektöründe istihdam edilebileceğini söyledi. Filiz, 2011 Nisan ayında Suriye'de başlayan iç karışıklıklardan dolayı Türkiye'ye gelen sığınmacılar için 13 çadır kent, bir geçici kabul merkezi ve iki konteyner kent kurulduğunu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre 157 bin 490 Suriye vatandaşının bu merkezlerde barındığını hatırlattı. Mültecilere sağlanan barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal faaliyet, eğitim, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetlerin Türkiye'ye maliyetinin 500 milyon doları bulduğunu vurgulayan Filiz, bu kişiler arasından çalışmak isteyenlerin istihdam edilmesinin, eleman sıkıntısına da çözüm olabileceğini ileri sürdü.

Suriyeli mültecilerin öncelikli olarak çalışma ve Türkiye'de kalma isteklerinin araştırılması gerektiğini belirten MÜSİAD Şube Başkanı Filiz, “Çalışmak isteyenlerin diğer illere sevk edilmesi ve koordinasyonu büyük önem taşıyor. İstihdam edilebilecek kişilerin istenen illere gönderilmesi, çok büyük dikkat gerektiriyor. Projelendirmenin üç etapta gerçekleştirilmesi gerekiyor. İlk etapta kişilerin tek başına veya aileleriyle kalabileceği geçici bölgeler oluşturulması, ikinci etapta yerleştirme ve dil eğitimi, üçüncü etapta ise kalıcılıklarının sağlanması için düşük faizli kredilerle ev sahibi yapılmaları olabilir. Böyle bir proje yapılmak istenirse MÜSİAD Denizli Şubesi olarak destek vermeye hazırız.” dedi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü verilerine göre Denizli'de 5 bin işçi açığı bulunduğunu kaydeden Necip Filiz, ''Suriyeli mülteci kardeşlerimizin Denizli'de istihdamıyla tekstil sektörünün eleman sıkıntısı ortadan kaldırılabilir. Çalışma ve Türkiye'de kalma isteği olan yüzde 20'lik bir kısım bile olsa 30 binden fazla istihdam açığının kapatılması anlamına gelmektedir. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, 2013 yılı işgücü eğitim planına göre 98 meslek için istihdam garantili 317 kursta, 7 bin 905 kursiyer için çağrıda bulunacak. Çalışmak isteyen mülteciler bu kurslara alınarak, Denizli'nin istihdam açığının tamamı kapatılabilir.'' şeklinde konuştu.