Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, AB ile ABD arasında görüşülen Serbest Ticaret Anlaşması’na Türkiye’nin dahil olmaması durumunda, 2023 yılı hedeflerinin bundan zarar göreceğini söyledi.
DTO Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı’nda sosyo-ekonomik gelişmelerle ilgili açıklamalar yaptı. Dünya gündeminin son bir aydır ABD’nin bütçe ve borç tavanı krizi ile meşgul olduğunu söyleyen Özer, “ABD’de bütçe kaynağı tükendiği için hükümet kapanmış, memurlar ücretsiz izne çıkarılmıştır. Borç tavanının artırılması ve yeni ek bütçenin onaylanması ile kriz üç ay kadar ötelenmiş görünüyor. Bu gelişmelere bağlı olarak gelişmiş ülkelerin merkez bankaları piyasalara müdahale için herhangi bir politika değişikliği yapmamışlardır. Ancak dünyadaki likidite bolluğu düşünüldüğünde bunun hızlı bir şekilde sona ermeyeceği aşikardır” dedi.
ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ‘Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması’ için yapılan görüşmelerin tekrar başladığını hatırlatan Özer, “Denizli’nin olduğu gibi Türkiye’nin de en büyük ticari partneri AB ülkeleridir. ABD ile de aynı seviyeye gelmek için TOBB öncülüğünde Yatırım Haftası etkinlikleri düzenleniyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlikle ticari işbirliklerinin artacağına inanıyoruz. Ülkemiz için Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması dışında kalmamak hayati önem taşımaktadır. Türkiye’nin bu anlaşma içinde olması, hem Türkiye’nin hem de ABD ile AB’nin avantajına olacaktır” diye konuştu.
“Türkiye’nin Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması dışında kalması, ülkemizin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefinden uzaklaşması anlamına gelmektedir” diyen Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye bu anlaşmaya mutlaka dahil olmalıdır. Anlaşma dışında kalmamak için yoğun bir diplomatik ve ekonomik çaba sarf edilmelidir. Ülke insanı ve kurumların bu konuda takipçi olmaları önem taşıdığı gibi hükümetin de bunu bir politika haline dönüştürmesi gerekmektedir. Aksi halde ülkemiz ve en çok da ihracat odaklı üretim yapan Denizli ve benzeri iller bundan büyük zarar görecektir. İhracatın sekteye uğraması da ülkemizin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefinden uzaklaşması anlamına gelmektedir.”
DENİZLİ İHRACATINDA ARTIŞ SÜRÜYOR
DTO Başkanı Necdet Özer, Denizli’nin 2013 Eylül sonu itibariyle ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.80 oranında bir artışla 2 milyar 258 milyon 831 bin dolara ulaştığını belirterek, “Yine aynı ayın verilerine göre en fazla ihracat yüzde 14 ile ABD’ye, yüzde 13 ile İngiltere’ye ve yüzde 8,8 ile Almanya’ya yapılmıştır. Toplam ihracat içinde hazır giyim-konfeksiyon ürünleri yüzde 42, elektrik-elektronik ürünleri yüzde 13 ve demir-demir dışı metaller ürünler yüzde 13 oranında gerçekleşmiştir” dedi. 2013 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle ithalatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.38 oranında artarak 1 milyar 628 milyon 763 bin dolara çıktığını kaydeden Özer, “İthal edilen malların başında bakır ve bakır eşyalar, pamuk, demir-çelik ürünleri gelmektedir. En fazla ithalat yapılan ülkeler ise Ağustos ayı verilerine göre Kazakistan, Çin ve Ukrayna’dır” dedi.
Sigortalı çalışan işçi sayısında düzenli bir artış görüldüğünü de ifade eden Özer, “2012 yılı sonunda 173 bin 142 kişi olan sigortalı çalışan sayısı, 2013 yılı Haziran ayı itibariyle 183 bin 819 kişiye ulaşmıştır. İstihdamdaki bu artışın önümüzdeki dönemde de devam edeceğini umuyor ve bekliyoruz. 2013 Eylül ayı sonu itibariyle Denizli Ticaret Odası’na kayıtlı 15 bin 474 üyemiz bulunmaktadır” diye konuştu.