GAZİANTEP (CİHAN)- Gaziantep’te bu sene 4'sü gerçekleştirilen İnsan Yönetimi Kongresi'nde bölgenin istihdam yapısındaki gelişmelere ilişkin önemli ve dikkat çekici değerlendirmeleri ortaya koydu.
Merkezi İstanbul’da bulunan Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, Secretcv.com üzerinde iş arayan Marmara, Ege ve Akdenizli adayların bölgeye artan bir şekilde ilgi gösterdiğine dikkat çekti. Tütüncü, Gaziantep’te kadınların iş yaşamına girişlerinde önemli bir artış gözlemlediğini de belirtti. Secretcv.com’da iş arayan Gaziantepli adayların yüzde 45’ini kadınların oluşturması da bu anlamda önemli bir gösterge olarak ortaya çıktığını söyledi. Gaziantep’te gerçekleştirilen 4’üncü İnsan Yönetimi Kongresi’ne katılarak bölgedeki iş dünyası ve istihdam yapısını yakından takip ettiklerini bildiren Tütüncü, Gaziantep’in ekonomi ve istihdam anlamında dev adımlar atarak ilerlediğini vurguladı. Gaziantep’te yaşayan 80.000 adayın, Güney Doğu Anadolu Bölgesi genelinde ise yaklaşık 200.000 aday iş aradığın belirten Tütüncü, "Bölgenin ve Gaziantep’in en önemli istihdam ihtiyacını sırasıyla mağazacılık/perakendecilik ve sigortacılık oluşturuyor. Mavi yakalı ve orta düzey yöneticiler olan ihtiyaç da her geçen gün artış gösteriyor. Gaziantep’te sağlık/hastane, inşaat ve hizmet/işletme servisi sektörleri, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise tekstil, sağlık/hastane ve hizmet/işletme servisi sektörleri en çok eleman ihtiyacı olan işkolları arasında ilk sıralarda yer alıyor." diye konuştu.
Genel Müdür Tütüncü, Gaziantep’in ekonomik boyutta önemli bir atılım içinde olduğuna, bundan dolayı istihdam anlamında da hareket yaşandığına dikkat çekti: “Yatırımların arttığını ve iş dünyasında önemli bir hareketlilik olduğunu gözlemliyoruz. Bölgedeki aile şirketlerinin yapıları genişliyor, girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Ekonomideki bu hareketlilik, insan kaynağı ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Ekonomik boyuttaki hareketliliğin bir diğer etkisi ise kadınların iş yaşamına daha fazla girmeye başlamış olması. İnternet üzerinde iş arayan Gaziantepliler içerisinde kadınların oranı yüzde 45 düzeyinde. Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde de rakamlar bu seviyede. Üstelik bunların önemli bir bölümü üniversite mezunu. Gaziantepli kadınların iş hayatına olan ilgisinin altını çizen bu veriler, diğer illerimizde çok da sık rastlamadığımız bir oran.”

GAZİANTEP, İŞ ARAYANLARIN İLK TERCİHLERİ ARASINDA
Peryön İnsan Yönetimi Kongresi’nin yapılma amacının bölgedeki iş potansiyelinin çok yüksek olması ve bölgede Gaziantep’in lokomotif görevini üstlenmesi olduğunu belirten Okan Tütüncü, “Gaziantep’te endüstri bölgenin diğer illerine göre daha gelişmiş bir seviyede ve bu alandaki yatırımlar da artmaya devam ediyor,” dedi. Tütüncü şu bilgileri aktardı: "Doğal olarak farklı sektörlerde ve farklı pozisyonlarda çalışan ihtiyacı yükseliyor. Bu durum ülkenin farklı illerindeki işgücünün Gaziantep’e yönelmesine de yol açıyor. Geçtiğimiz yıllarda üniversite mezunları genellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerimizde iş aramayı tercih ederlerdi. Ama artık Anadolu, üniversite mezunlarına cazip geliyor. Örneğin, geçtiğimiz 6 ay içerisinde Secretcv.com’da iş arayan Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki adayların 109.911 tanesi İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki iş ilanlarına başvurmuş. Gaziantep, Denizli, Kayseri, Konya gibi hızlı büyüyen şehirler işgücünü kendisine çekiyor. Ama özellikle Gaziantep, günümüzde Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük şehirlerin olanaklarına sahip olduğu için iş arayanların yeni tercihi olmaya başladı."

"İNGİLİZCE, RUSÇA VE ÇİNCE BİLEN ELEMAN İHTİYACI VAR"
Okan Tütüncü, Gaziantep’in başta gıda endüstrisi ve sanayinin diğer kolları olmak üzere pek çok farklı işkolunda önemli bir potansiyele sahip olduğunun da altını çizdi: “Son yıllarda endüstrinin her alanında gelişme olduğunu görüyoruz. Bölgede özellikle mavi yakalı ve orta düzey yöneticilere ihtiyaç artıyor. Örneğin, şirketler pazarlama alanında yetişmiş elemana yoğun olarak gereksinim duyuyor. Gaziantep’in son yıllarda ihracatında da büyük bir sıçrama yaşanıyor ve bu da istihdamın yükselmesinde önemli bir etken. Yabancı dil olarak İngilizcenin yanında Rusça ve Çince bilen eleman ihtiyacı olduğunu da belirtmek gerekir.”
Gaziantep'teki adayların öğrenim durumu:

Üniversite yüzde 50
Yüksek Okul yüzde 24
Lise yüzde 20,90
Yüksek Lisans / MBA yüzde 2,80
İlk Öğretim yüzde 2,30
Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki adayların öğrenim durumu:
Üniversite yüzde 47
Yüksek Okul yüzde 26
Lise yüzde 21
Yüksek Lisans / MBA yüzde 3,10
İlk Öğretim yüzde 2,90
CİHAN