Ev sahiplerinin canını sıkacak bir konu Kiracının aidatlar mal sahibinden tahsil edilebiliyor. Mal sahibi de ödemek istemezse haciz uygulanabiliyor.
Nedenine ise, Kat Mülkiyeti Kanunu. Kanun’a göre, kat maliki; gider ve avans borcu ile gecikme tazminatından, kiracısı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor (KMK. Md.22).

MAL SAHİBİNE HACİZ

Ödenmeyen aidatlar, bir ya da iki aylık olabileceği gibi, daha fazla da olabilir.

Apartman yönetiminin, aidatların tahsili konusunda gereken titizliği göstermemesi, sözgelimi kiracının da, işyerini ya da konutu terk edip gitmesi durumunda, ödenmemiş 6 aylık aidat varsa, bu aidatların tamamı, mal sahibinden istenebiliyor.

Mal sahibinin, ödemeye yanaşmaması halinde, hakkında icra takibine başvurulabilir hatta malvarlığına haciz bile konabilir.

MUTLAKA AİDATLARI SORUN

Bu nedenle, mal sahiplerinin apartman ya da iş merkezinin yöneticisine, aidatların ödenip ödenmediğini ara sıra sormalarında yarar var.

Gayrimenkul kiraya verilirken; gayrimenkule verilecek zarar, ödenmeyen kira, aidat ve benzeri giderler karşılığı, ciddi bir kapora alınması, sorunu önemli ölçüde çözebilir.