Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, kentte çok ciddi sanayi kuruluşlarının olduğunu söyledi. Denizli’nin ihracatta 8. sırada yer aldığını belirten Başkan Kocasert, “Denizli’de çok ciddi sanayi kuruluşlarımız var. Ancak biz yeterli büyüklüğe sahip değiliz. Belirli ölçeğin üzerindeki sanayi kuruluşumuz çok az. Bu kuruluşlar bir elin parmağından biraz fazla. Onlarda ilk 500’de yer alıyorlar zaten. Türkiye’de ihracatı en fazla yapan 8.iliz ama; Manisa bizim önümüzde. Bunun sebebi de Vestel. Tek başına Zorlu’nun ihracatının neredeyse Denizli ihracatının da üzerinde. Kayseri, Antep, İstanbul ve Bursa da bu anlamda zirvedeler. Denizli’de büyük ölçekli firmalara ya da ailelere ihtiyacımız var. Güzel Denizlimizin bana göre tek sorunu ölçek sorunu” dedi.
Sağlıklı ortaklıklar olmalı
Denizli’deki işletmelerin sağlıklı ortaklıklar kurup kullanılan kredi miktarı,  işletme sermayesi, istihdam edilen insan sayısı, yapılan üretim ve ihracatın belirli bir çıtanın üzerine çıkacağını anlatan Kocasert, “Denizli’nin ilk 500’deki firma sayısını attırmak istiyorsak, yatırım yapmamız gerekiyor. Ancak mevcut yatırımcıların da korunması, gözetlenmesi ve haklarının savunulması lazım. Çünkü onlar en zor dönemde 2008 ve 2011 krizinde daha geriye gidersek 90’lı yıllardaki krizlere meydan okudular, istihdama devam ettiler. Azalan karlarına rağmen pazar paylarını koruyarak adeta ciddi mücadele ruhuyla ekonomik alanda savaş verdiler. Belki de artık yeni yatırım yapamayacak düzeye geldiler. Azalan kar payı ve artan rekabet nedeniyle. Bu anlamda onların korunup gözetilmesi ve desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Ne yazık ki hala organize sanayide kapalı olan firmalarımız var. Bir işletmenin bir süre kapanması demek, o işletmenin çürümesi, verimliliğini kaybetmesi ve bir süre sonrada ekonomik değerinin ortadan kalkması demek.” Diye konuştu
Türkiye ortalamasının üzerindeyiz
Denizli’nin Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat yaptığını anlatan Kocasert, “2012 yılına kıyasla Denizli ihracatı yüzde 13 oranında arttı. Türkiye ortalamasının neredeyse 5 katı ihracat performansı sergiledik. Firmalarımızın çoğu 3-4 aylık siparişleri dolu vaziyette çalıştı. Merdiven altındaki fasoncularımız bile dolu hale geldi. Hatta Denizli sanayicisi ciddi şekilde dışarıda iş yaptırma ve fason sıkıntısı yaşadı. 180 bin resmi istihdam sayımız var. 1,5 milyar dolar ihracatımız var. İhracatçı firma sayımızda da artış var. Bu göstergeler çok sevindirici. Başarı için sürdürülebilir ve ölçülebilir olması önemli. Bugün başarı ölçülüyor ama sürdürülebilirliğini sağlayarak yılın geneline yaymamız lazım. Merkez Bankası’nın faizini artırması, Çin’de yaşanan sıkıntılar, ABD’nin hala arzu edilen düzeyde ekonomik toparlanmayı yaşayamaması dünyada işlerin hala yolunda gitmediği sinyallerini veriyor. İhracatçımız dövizle ithalat yapıyor. Avrupa Birliği’ndeki yaşanan olumsuz gelişmeler devasa bir ekonominin olduğu en büyük ithalat ve ihracat merkezi Çin’in hapşırması demek bütün dünyanın sarsılması demek. Bu gelişmelere paralel olarak bir takım rakamların revize edileceğini düşünüyorum. Bunun dışında rakamlar daha yukarılara revize edilebilir. İhracat hedefimiz TİM’in koyduğu 160 milyar dolarlık hedefi, hükümetimizin koyduğu orta vadeli programda 158 buçuk milyar dolar ihracat hedefi de bir miktar aşağıya doğru revize edilebilir. Ben Denizli yerelinde Türkiye ortalamasının üzerindeki başarımızın 2. yarıda da devam edeceğini düşünüyorum ve karamsar değilim” şeklinde konuştu.