Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği(DEİM) Başkanı Fehmi Demirten, 20 milyon yapı stokunun 7 milyonunun kentsel dönüşüm sayesinde elden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
DEİM’in düzenlediği "Kentsel Dönüşümün Finans Ayağı" konulu panel, derneğin konferans salonunda yapıldı. Panele DEİM Başkanı Demirten, Denizbank Konut ve Taşıt Finansmanı Bölüm Müdürü Serkut İsafça ve çok sayıda inşaat sektörü temsilcisi katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan DEİM Başkanı Demirten, şu an ülke gündeminde madenler olduğunu ancak asıl inşaat sektörünün denetimsiz bir şekilde çalıştığını ve bu soruna müteahhitler olarak acil çözüm bulunması istediklerini ifade etti. Madenlerin denetimin çok kötü de olsa inşaata nazaran iyi olduğunu belirten Demirten, Türkiye’de denetimi yapılmadan çürük mahiyette yüz binlerce konut olduğunu, muhtemel büyük bir depremde başta İstanbul olmak üzere Denizli gibi birinci derece deprem bölgelerinde ölü ve yaralı sayısının on binlerle sayılabileceğini uyarısında bulundu.
Kentsel dönüşümün deprem gelmeden bir an önce yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Demirten, “Ülkemizde dönüşmesi gereken 7 milyona yakın konut stoku bulunmaktadır. Burada amaçlanan her ne kadar deprem ve doğal afetlere karşı statik yapısı güçlü yapılar yapmak ise de mevcut yapı stoklarının modern ve çağdaş şehircilikte olması gerektiği gibi yaşamsal ihtiyaç alanlarının bu kapsamda toparlanması yeni yaşam konseptine uygun hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Ülkemizdeki 20 milyon yapı stokunun 7 milyonu kentsel dönüşüm sayesinde elden geçirilecektir. Bu sayı 1950- 2000 yılları arasında yapılan bütün yapı stoklarının tamamının elden geçirilmesi anlamına gelmektedir.Yeni yapılacak binaların ülkemizi temsil edebilecek, modern, alt yapısı olan ve mimarisi ile ülkemizi yansıtabilecek binalar olmasını bekliyoruz yoksa yapılacak dönüşüm anlamını yitirecektir” diye konuştu.