ICF tarafından işletilen Antalya Havalimanı, Avrupa’nın ‘En İyi Havalimanı’ seçildi. Yılda yaklaşık 23 milyon yolcu ağırlayan Antalya Havalimanı, 46 Avrupa ülkesindeki 400 havalimanını geride bırakarak Avrupa Havalimanları Birliği (ACI Europe) tarafından ‘En İyi Havalimanı’ ödülüne layık görüldü.
ACI Europe’un Haziran ayında Lizbon’da yapılan yıllık kongresinde, ‘10 - 25 milyon yolcu’ kategorisinde birinci olan Antalya Havalimanı, son on yıl içindeki fiziksel ve ticari değişiminin yanı sıra etkililik, kalite ve çevreye duyarlılık konularında getirdiği başarılı çözümlerden ötürü de ödüle layık gördü. Ayrıca değerlendirmede güvenlik, operasyon, halkla ilişkiler ve müşteri memnuniyeti kriterleri belirleyici oldu.
ICF yönetimi, elde edilen bu başarıyı Antalya Havalimanı İç Hatlar Terminali’nde düzenlediği bir törenle havacılık ve turizm sektörünün önde gelen isimleriyle paylaştı. Törende konuşan ICF Airports Genel Müdürü Alexander Laukenmann, bu ödülün kaliteli, güvenli ve iyi performansı ile havalimanında çalışan herkesin gayretiyle kazandıklarını söyledi. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de, yaptığı konuşmada, Antalya Havalimanı’nın Türkiye’nin yolcu ve uçak trafiği açısından en yoğun havalimanlarından birisi olduğunu kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ‘Her Türk vatandaşı hayatında en az bir kez uçağa binecek’ hedefiyle 2003 yılında hayata geçirilen bölgesel havacılık politikası çerçevesinde sivil havacılığın başarısına her gün bir yenisini eklemenin mutluğunu yaşadıklarını ifade eden Ekşi, “2002 yılından itibaren hem yolcu sayılarında hem de uçuş ağlarında meydana gelen müthiş gelişmeleri hepimiz biliyoruz. Bu gelişmeleri aynı hızla devam ettirmek için yurt dışında yeni noktaların ilave edilmesine yönelik çalışmalarımız aynı hızla artarak devam ediyor. Şu ana kadar 8 ülkeyle daha ulaşım ve ulaşmaların geliştirilmesi için çalışmalarda bulunduk.” diye konuştu. Sivil havacılık faaliyetlerinin uçuş emniyetinin uluslararası kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmesinin büyümenin sürdürebilir olması bakımından hayati önem taşıdığını vurgulayan Ekşi, bu çerçevede uluslararası standartların diğer ülkelerle eş zamanlı olarak hayata geçirilmesi yönünde büyük gayret sarf ettiklerini dile getirdi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal ise Antalya Havalimanı’nın ilklerin havalimanı olduğuna dikkat çekti. Antalya Havalimanı’nın Türkiye’de yap-işlet-devret projesinin ilk uygulandığı havalimanı olduğunu hatırlatan Birdal, aynı zamanda birbirine paralel ve bağımsız pisti olan tek havalimanı olduğu bilgisini verdi. Antalya Havalimanı’nın 2002’de 10 milyon olan yolcu sayısının 2010 yılında 22,5 milyona çıktığını kaydeden Birdal, şöyle konuştu: “Kaliteden ve güvenlikten hiç ödün vermeyen Türkiye turizminin başkentinde hizmet veren bu havalimanı tabi ki ödüllerin en iyisine layıktır. Türk sivil havacılığının dünyaya açılan en önemli kapısı Türk güler yüzünün en önemli vitrini olan Antalya Havalimanı'nın bu sahadaki dünya otoriterleri tarafından da başarısının tescil edilmesinden büyük mutluluk duyuyorum ve Türk sivil havacılığına ve turizmine hayırlı olmasını dilerim.”
Antalya Havalimanı Mülki Amiri Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz da, Antalya Havalimanı’nın bu başarısının sadece Antalya için değil bütün Türkiye için de gurur kaynağı olduğunu söyledi. ICF Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ise, kazanılan başarıların Türkiye’nin yurt dışındaki güvenilirliğini yükselttiğine işaret ederek uçuş düzenleyen havayolu sayısının da buna paralel olarak artış gösterdiğini aktardı.
Törenin ardından ICF Airports Genel Müdürü Alexander Laukenmann ödülün replikasını ICF Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen’e takdim etti. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, DHMİ Antalya Havalimanı Başmüdürü Osman Serdar’a da desteklerinden dolayı ödülün birer replikası verildi. CİHAN