MÜNİH (CİHAN)- Almanya'da yaşanan kalifiye eleman açığının önüne geçmek için yetkililer yeni projeler hazırlıyor. Buna göre bazı mesleklerde işe alımda Almanlara ve AB vatandaşlarına öncelik verilmesi uygulamasının kaldırılması ve Almanya'da üniversite bitirmiş akademisyenlere iş bulmaları için daha uzun süre verilmesi planlanıyor.

Ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte kalifiye elaman sıkıntısı artan Almanya, yabancı kalifiye elemanları ülkeye çekmek için yeni çıkış yolları arıyor. Federal Hükümet, iş pazarı kapısını göçmenlere daha fazla açacak. Alman medyasında yer alan haberlerde işsizlerin teşvik edilmesi, annelere verilen haklar ve emeklilik yaşının uzatılması gibi çalışmalara rağmen Almanya'nın kalifiye eleman açığını kapatmayacağı bildirildi. Bu nedenle Federal Çalışma Bakanlığının, Alman iş pazarında 'boş olan bir yeri şayet Alman ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşı bulunamaz ise yabancı birisine verme önceliği' kuralını bazı mesleklerde iptal etmeyi görüştüğü bildirildi. Uzmanlar, bu uygulamanın bürokrasi oluşturduğuna dikkat çekiyor. Yeni uygulamayla şirketler, makine mühendisliği, otomotiv mühendisliği, elektronik mühendisliği, doktorluk gibi mesleklerde yabancı kalifiye elemanları bu uygulamaya tabi tutmadan işe alabilecek.

Bununla birlikte Alman üniversitelerinde okuyan öğrencilerin kazanılması için çalışmalar yapılacak. Üniversite mezunu yabancı kalifiye elemanlara, iş bulmaları için daha fazla zaman verilmesi planlanıyor. Hali hazırda bir Alman üniversitesinden mezun olan bir yabancının, oturum hakkı alabilmesi için diplomasını aldıktan sonra bir yıl içerisinde bölümü ile alakalı bir iş bulması gerekiyor. Çalışma Bakanlığı, Alman üniversitelerinden yılda ortalama 21 bin yabancı öğrencinin mezun olduğunu ve bunların dörtte üçünün ülkeyi terk ettiğini açıkladı. Üniversite mezunu yabancı öğrencilerin kazanılması konusunda, diğer ülkelerin daha başarılı olduğuna dikkat çekildi. Konuyla ilgili açıklama yapan bir yetkili, ''Yeterince cazip olamadığımız için, kalifiye insanları elimizde tutma fırsatını tepiyoruz.'' dedi. Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda diğer bakanlıkların da onayını alarak bir konsept hazırladığı ve konseptin bu ayın sonunda bakanlar kurulunda onaylanacağı kaydedildi.

Mayıs ayı ortalarında yayınlanan ilk tasarıya göre 2025 yılına kadar Almanya'da 6,5 milyona yakın iş gücünün azalacağı ve hükümetin bunun önüne geçmek için çocuk bakım yerlerinin sayısını artırdığı ve annelerin işe dönmelerine kolaylık getirildiği belirtildi. Bu girişimlerin işe yaramaması üzerine Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen ve Federal Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), kalifiye elemanların ülkeye göç etmelerinin kolaylaştırılmasını talep ederken, Bavyeralı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) bazı siyasiler tarafından eleştiri almışlardı. Göç uzmanları da kalifiye eleman açığının en iyi göç ile kapatılabileceğine dikkat çekiyor ve yıllık bir milyon göçmene ihtiyaç olacağını dillendiriyor. Araştırmacılar, ülkeye göç eden göçmenlerin kalifiye oranlarının arttığına işaret ediyor. 2003 yılında Almanya'ya gelen yabancıların yüzde 20'si üniversite diplomasına sahipken, bu rakam 2007 yılında yüzde 40 oranını yakalamıştı. CİHAN