AFYONKARAHİSAR (CİHAN)- Afyonkarahisar’da yıllık 50 milyon dolarlık ihracat yapan yumurta sektöründe işletmelerin tavuk pislik ve ölülerini gelişi güzel boş arazilere atarak pis koku ve sineğe neden olduğu iddia edildi. Sektör temsilcileri düzenlenen bir toplantıda gerekli tedbirleri almaları konusunda uyarıldı.
Vali İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren yumurta üreticileri ve tavuk çiftliği işletmecileri ile Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda bir araya geldi.
    Balkanlıoğlu, Türkiye’de yumurta denildiği zaman Afyonkarahisar isminin ön plana geldiğini belirterek, şehrin imajını bozmaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi.
    Balkanlıoğlu, “Türkiye’de yumurta piyasasını Afyonkarahisar elinde tutuyor. Bu haklı gururu bizlere yaşatıyorsunuz. Dönem dönem ihracat rakamları açıklanıyor. Yumurta ihracatının büyük bir yekün tutması bizleri sevindiriyor. Birçok insana ekmek vererek Afyonkarahisar’ın namını yürütüyor ve ticarette de belli bir yere gelmemizde etkili oluyorsunuz.” dedi.
    Kendisine, tavuk çiftliklerinin çevreye koku ve sinek yaydığını, hiçbir önlem alınmadığına dair sürekli şikâyetlerin geldiğini belirten Balkanlıoğlu, “Bölgemizin imajını sarsan, insanlarımızı rahatsız eden bazı uygulamalarınızdan dolayı sizlere uyarılarda bulunmak istiyoruz. Müteşebbislerimizden isteğimiz, çıkan pislikleri, ölen tavukları, bu şekilde dışarı atılması gereken atıklarınızı gelişi güzel bulduğunuz boşluklara atmamalarıdır.” diye konuştu.
    Doğaya bırakılan atıkların koku ve sinek oluşturduğunu belirten Balkanlıoğlu, şunları söyledi: “Dolayısıyla vatandaşlarımız ve bölgede bulunan sanayici ve iş adamlarımız rahatsız oluyorlar. Misafirlerini bahçede ağırlayamıyorlar. İlimizden geçerken burnunu tutarak geçen vatandaşlar var. İnsanlarımız buna katlanmak zorunda değiller. Bu nedenle sizlerden biraz daha duyarlılık istiyoruz.”
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da tavuk çiftliklerinden çıkan atıkların döküldüğü bölgelerde koku ve sinek olayının meydana geldiğini söyledi. Birlik ve beraberlik içerisinde bu sorunun üstesinden gelineceğini belirten Çoban, belediye olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birlik Başkanı Sait Evrenkaya da yapılan şikâyetler ve üzerlerine atılan bu suçlamalardan dolayı kendilerinin rahatsız olduklarını söyleyerek, sinek ve koku olayının sadece tavuk çiftliklerinden kaynaklanmadığını ileri sürdü.
    Afyonkarahisar’da yumurta sektörünün büyük bir sektör olduğunu söyleyen Evrenkaya, yıllık ihracatın ise 50 milyon doları bulduğunu kaydetti.
    Evrenkaya, yumurta üreticileri ve tavuk çiftliği sahipleri olarak gereken tüm önlemleri aldıklarını, almaya devam edeceklerini, gerek köylü vatandaşın, gerek işadamlarının ve sanayicilerinde üzerlerine düşen görevleri yerine getirerek çevre kirliliğini önlemelerini istedi.





CİHAN