İstanbul Dünya Sahnesi Tiyatro Topluluğu Genel Koordinatörü Kemalettin Caymaz, son yıllarda belediyelerin, öğrencileri Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı yerlerde gezdirmesi sayesinde Çanakkale ruhunu sahnede daha kolay anlatabildiklerini söyledi. Aksiyon Memurlar Kültür ve Dayanışma Derneği, Denizli Özel Servergazi İlköğretim Okulu'nda, "Özlenen Çanakkale Ruhu" adlı oyunun sahnelenmesini sağladı.

Oyundan önce gazetecilere biraraya gelen tiyatrocular ve dernek yöneticileri, kültür faaliyetleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Dernek Başkanı Mehmet Akbaba, Türkiye'nin şanlı geçmişine ibret gözüyle bakabilmesi ve tarihten gereken dersi hakkıyla alabilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Akbaba, "Geçmişimizi ayakta tutan manevi dinamikleri anlamaya çalışmak ve onları güçlü yapan unsurları gözönünde tutmak, bugünkü muvaffakiyetimiz için önemli bir etkendir. Geçmişimizdeki fedakâr büyüklerimizi en iyi şekilde anlamak ya tarih kitaplarını araştırmakla ya mücadele ettikleri yerleri gezmekle ya da tiyatro ve sinema faaliyetleriyle bu havayı bir nebze olsun yaşamakla ile mümkün olacaktır." dedi.

Genel Koordinatör Caymaz ise "Özlenen Çanakkale Ruhu" adlı oyun bugüne kadar 69 defa sahnelendiğini belirterek, "Geçmişimizle el ele vererek, aynı ruh ve inanç halesi içinde yaşananları anlama adına bir adım atma gayesindeyiz. Oyunumuz, günümüzle Çanakkale Savaşı'nın geçtiği dönem arasında bir köprü kurmamızı ve savaşı kazandıran ruhu irdelememizi sağlamaya çalışıyor."