Denizli'de Hazineye Ait 10 Taşınmaz Satışa Çıktı Denizli'de Hazineye Ait 10 Taşınmaz Satışa Çıktı

Tütün, Denizli dahil birçok ilin temel geçim kaynağı olarak biliniyor. Denizli’nin ve Türkiye’nin tütün merkezlerinden olan Tavas Ovası’nda tütün dikimine sayılı günler kaldı. Üreticiler tarafından “Tütün ocağı” adı verilen seralarda yetiştirilen tütün fidanları dikime hazır hale geldi. Yevmiye ile çalıştırılan tütün işçilerine verilecek para yaklaşık olarak belirlenirken, üreticilerin başfiyat beklentisi duyulmaya başladı.

“5 Bin Ton Tütün Üretildi”

Toplam üretim her yıl değişiklik gösterdiğini söyleyen Tavas Ziraat Odası Başkanı Harun Tiğre, “2024 yılında bize tütün üzerinden kayıtlı 2 bin 500 civarı sözleşmeli üretici var. Eskisi gibi Tekel olmadığından net yıllık üretim rakamını bilmek için 6 firmayla da görüşmek lazım. Tavas’ta 2023 yılında 5 bin ton tütün üretildi” dedi.

“15 Güne Kadar Dikime Hazır Olur”

Dağlık kesimlerde dikimlerin başladığını söyleyen Tiğre, “Tavas Ovası’nda daha dikim başlamadı. Fideler şu an ufak, 15 güne kadar dikime hazır olur. Bu yıl üreticide başfiyat beklentisi 170 lira ile 185 lira arasında ama bu üreticinin talebi karşı tarafta 6 tane şirket var. Onlar ne verir bunu tam bilemeyiz sonuçta son rakamı o firmalar belirliyor. Herhangi bir yaptırım yok” şeklinde konuştu.

“Şu An Net Bir Fiyat Yok”

Şu anda yevmiye olarak dalgalı bir fiyatın söz konusu olduğunu söyleyen Tiğre, “Şimdilik yevmiye fiyatı 800 TL ile 1200 TL arasında değişecek gibi duruyor. Şu an net bir fiyat yok, herkes zamana bıraktı. Tabi bu yevmiye fiyatları üreticiye yüksek geliyor. Üretici zor durumda” ifadelerini kullandı.