Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli’nin 20 yılı aşkın süredir devam eden Büyükşehir olma hayalinin gerçeğe dönüşmek üzere olduğunu kaydederek, ‘Sayın Başbakanımız Ocak ayı içinde TBMM gündemine alınarak 5 ya da 6 ilin Büyükşehir statüsüne kavuşturulması için talimat verdi’ dedi.
Başkan Nihat Zeybekci, Denizli’nin Büyükşehir olması konusunda gelinen son noktayı paylaşmak üzere basın toplantısı düzenledi. Başkan Zeybekci’nin makamındaki toplantıya başkan yardımcısı Osman Zolan da katıldı.
     Denizli’nin hak ettiğini alabilmesi için ‘Büyükşehir’ olması gerektiğini ifade eden başkan Nihat Zeybekci, şöyle dedi:
     ‘Denizli artık kendi kabuğuna sığmaz hale geldi. Denizli’nin de yıllardan beri süren bir hayali vardı. 1995’den beri sivil toplum kuruluşlarında ve çeşitli toplumsal görevlerde aktif olarak yer alan birisi olarak o günlerden beri Denizli’nin Büyükşehir hayalini her yerde dillendirdik. O günden bugüne kadar da, tüm milletvekillerimiz ve partilerimiz, hiçbir siyasi parti ayırımı olmaksızın ortak bir taleple Büyükşehir için herkes çalıştı, ellerinden geleni gösterdi. Ama bugüne kadar amaca ulaşamadık. Bugün ulaştık mı? Bugünkü basın toplantımızın konusu Denizli’nin Büyükşehir olması üzerinedir. 2010 yılı başından beri bizzat Denizli’nin Büyükşehir olması için çalışma içinde olduk. Şuanda Kocaeli Valisi olan önceki Mahalli İdareler Genel Müdürü Ercan Topaç’a çok dar bir çerçevede büyükşehirlerle ilgili sayın Başbakanımızın talimatıyla bir çalışmada bulunduk. Bu çalışma şuanda tabiki meclis tatile girmeden önce yetiştirme amacındaydık ama olmadı. Meclis tatilden döndükten sonra çok sıkışık bir gündemle çalışmalarına başladı. Çok acil gündemler vardı. Şuanda Bütçe tasarısı var ki kanunlaşması 1. öncelikli olarak ele alınıyor’ dedi.
     -OCAK’TA TBMM GÜNDEMİNDE-
     Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli’nin yıllardan beri büyükşehir olabilmesi için verdiği çalışmaların Ocak ayı gibi mutlu sona ulaşacağını ümit ettiklerini belirtti.
    Büyükşehir uygulamasının kanun çıktığı andan itibaren uygulamaya gireceğine dikkat çeken başkan Zeybekci, şöyle devam etti:
     ‘Sayın Başbakanımız Ocak ayı içinde meclis gündemine alınarak Türkiye’de 5 ya da 6 ilin Büyükşehir statüsüne kavuşturulması için talimatlarını verdi. Bunların 1 tanesi ve en önde geleni de Denizli’nin Büyükşehir olmasıdır. İnşallah Denizlimiz, Ocak ayı içinde beklentimiz, yıllardan sonra süren çalışmaların sonunda Büyükşehir olacaktır. Denizli Büyükşehir olsun artık diyoruz. Aslında böyle bir basın toplantısı yapmayı düşünmüyordum. Ama gördük ki kamuoyu bu konuyla çok yakından ilgilenmeye başladı. Sizler bunu çok fazla işlemeye başladınız. Yanlış mecralara giderek Büyükşehir konusunun tartışılmasında negatif konular işlenip tartışma başka yere gittiği zaman onu bir daha geri getiremiyorsunuz. Böyle bir şey olsun istemedim. Ben Denizli Büyükşehir konusunu doğru çerçevede tartışılsın amacıyla bu basın toplantısını düzenlemeyi uygun gördüm.’
     -SINIRLAR NASIL OLACAK-
     Başkan Zeybekci, farklı seçeneklerle Büyükşehir olunması konusunun ele alındığını kaydederek, ‘Büyükşehir belediye sınırlarının başka illerin aksine sınırlı olmasını istiyoruz. Merkez ilçe sınırlarını taşmasını istemiyoruz. Ama bu kanun çalışmasıdır. Sınırlar itibariyle bütün Büyükşehirlere uygun bir sınır çizilmeye çalışıyor. Bizim istediğimiz yöne doğru bir sonucun olacağını tahmin ediyoruz ama Trabzon’un büyükşehir olabilmesi için gerekli il sınırları bizi biraz zorluyor. Onun da sorunu çözüldü gibi. Her ile tek tek tanımlamalar getiriliyor olabilir. Denizli’de inşallah bu tanımlamasını yaparak merkez ilçe sınırlarıyla Büyükşehir oluşturmayı önümüzdeki Ocak ayında en geç Şubat ayında başarmış olacak. Kısa süre önce ‘büyükşehire doğru’ konulu panel düzenlemiştik. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı’nın katılımıyla tecrübeyi konuştuk. Türkiye’deki bütün Büyükşehir belediye başkanlarına sorduğumuzda buradaki söylemlerden çok daha farklı bir durumun ortaya çıktığını görmüyoruz. Herkes aynı şeyi söylüyor. Büyükşehir olunduğunda bazı rötuşların yapılması gerektiğini söylüyorlar. 750 bin ya da 1 milyondan sonra standartların başka bir boyuta geçmesi gerektiği ama onun altında nüfusların ise başka bir boyutta olması gerektiğini söylüyor’ dedi.
     Başkan Zeybekci, nasıl bir Büyükşehir beklentisi içinde olduklarını da kaydetti. Denizli’nin başına Büyükşehir konulup karnı aç gezmek istemediklerini ifade eden başkan Zeybekci,
    ‘Biz ne istiyoruz. Biz adımızın başına Büyükşehir konsun da karnımız aç gezelim istemiyoruz. Biz aslında Denizli Belediyesi olarak büyükşehir gelirlerini olduğu gibi alan büyükşehirin hukuki yapılanmasını olduğu gibi kendi yapabilen yani genel sekreterlik daire başkanlıkları ve diğer kurumlarıyla birlikte sınırlarını da en uygun alanla kendi çizebilen adı büyük şehir olsa da olur olmasa da olur şeklinde bir yapılanmaya biz varız. Ama bu kanun tabi, sadece bize göre değil herkese göre yapılacak. Denizli ve ülkemiz için hayırlı olur inşallah’ dedi.
     Başkan Zeybekci, gazetecilerin soruları da cevaplandırdı. Büyükşehir kanununda 750 bin nüfus olunması zorunluluğu olduğunu hatırlatan başkan Zeybekci, ‘Bu bir kanundur. Ama Denizli’nin Büyükşehir olması da bir kanundur. Diğer kanun, bunun üstünde bir kanun olmadığı için hukuki anlamda bir sorun yoktur. Denizli’nin Büyükşehir olması özel bir yasadır. Bu yasa diğer yasaların altında ya da üstünde değildir. Büyükşehir uygulaması kanun çıktığı anda uygulamaya giriyor. Ama şuandaki sınırın içindeki bütün beldeler, hayatiyetlerini bir dahaki seçime kadar devam ediyor. Bütün uygulamalarında Denizli Belediyesiyle işbirliğine girecek. Kanun çıktığı andan itibaren Denizli Büyükşehir olacak ama sınırları içinde yerel yönetimler 2014’e kadar oldukları gibi devam edecek ama bazı uygulamalarında işbirliğine gidecekler. Denizli’nin hak ettiğini alabilmesi için Büyükşehir olması gerekiyordu. Bunu da başardık’ dedi
      -BÜYÜKŞEHİR OLUNCA NE OLACAK-
    Başkan Zeybekci, Denizli’nin büyükşehir statüsüne kavuştuğunda neler olacağını ise şöyle anlattı: ‘Gelirleri anlamında fark olacak. Denizli belediye sınırları içinde yaşayan bir vatandaş hazinenin vergi gelirlerinden 1 lira pay alıyordu. Büyükşehir olduğunda o 1 lirayı almaya devam edecek. Bir kısmı ilçeye gidecek bir kısmı ise büyükşehire gelecek. Ama şehirdeki toplanan vergi gelirlerinin de yüzde 5’ni Büyükşehir alacak. Yani ilave gelecek olan budur. Oluşan bütün gelirlerin yüzde 5’ni alacak. Bir diğeri de belediyenin kendi içinde yapabildiği şeyler artıyor. Yani belediye normal il belediyesiyken büyükşehir olduğunda hukuki anlamda çok daha büyük şeyler yapabilir. İhale kanunu değişiyor.
    -3 YENİ İLÇE GELİYOR-
     Büyükşehir olunduğunda 3 tane ilçenin merkez ilçe olacağını düşündüğünü ifade eden Zeybekci, ‘Çınar ve Servergazi olabilir, 3. isim ise şuan görüşülüyor’ dedi
    VERGİLER ARTMAYACAK-
    Başkan Zeybekci, büyükşehir olduktan sonra vatandaşların ödediği vergilerde ve ödemede asla artış olmayacağına dikkat çekti.