Denizli´de çeşitli nedenlerle kapanan bazı tekstil fabrikaları, yaprak mantarı üretim yerleri oldu.
Denizli´de global kriz ve çeşitli nedenlerle zor duruma düşen tekstilciler, tarım ve hayvancılık gibi farklı sektörlere yöneldi. Bazı iş adamları, fabrikalarının bahçesine gelir getirici yer kirazı ve meyveler dikerken, bazıları da kapanan tekstil atölyelerinde mantar üretmeye başladı.

Hayger Organik Gıda Ltd. Şti. Genel Müdürü Muhammet Yakar, önceden tekstil fabrikası olarak kullanılan işletmeleri kiralayarak, içinde yaprak mantarı üretmeye başladıklarını söyledi.

Mantarın pazarlama sıkıntısı çekilmeyen bir ürün olduğunu belirten Yakar, bir yaprak mantarı tesisi kurmanın tekstil fabrikasıyla kıyaslanmayacak derecede ucuz olduğunu kaydetti.

Fabrikaya yapılan yatırımın kendini karşılaması yıllar alırken mantar tesisinin üç ay sonra kar getirmeye başladığını ifade eden Yakar, ´´Yaprak mantarı üretiminin, oldukça ucuz ve getirisi de garantili bir iş. Zaman zaman siparişleri yetiştiremiyoruz. Yaprak mantarı organik. Tamamen doğal yollarla yetiştiriliyor, ilaç kullanılmıyor. Sanayicilere bu konuda danışmanlık yapıyoruz. Birçok firma, ilk etapta tedbirli olarak küçük miktarlarda yatırım yapıyor, fakat daha sonra artacağını düşünüyorum´´ dedi.

Kendisinin daha önce tekstil fabrikası olan yerleri kiralayarak yaprak mantarı yetiştirdiğini belirten Muhammet Yakar, kendi ürettikleriyle birlikte diğer üreticilerden ayda 30 ton civarında mantar aldıklarını vurguladı. Yakar ´´Mantar üretimi, diğer işlere göre sıkıntısı ve işçiliği az. Tesis kurulduktan 20 gün sonra üretimin başlanıyor. 100 metre kareden aylık bin 500 lira civarında kar ediliyor´´ diye konuştu.

Mantarcılık sektörüne girmeden önce birçok tekstil firmasında dış pazarlama uzmanı olarak çalışan Salih Avcı ise ilk etapta 100 metre karelik alanda üretime başladıklarını belirterek, ´´Tekstil sektörü sıkıntıya girince bu işe başladık. Küçük çaplı olarak başladığımız işi, gelirine göre daha da geliştirmeyi planlıyoruz´´ dedi.