Yapılan tüm uyarılara rağmen asker uğurlama törenleri sırasında yaşanan üzücü olayların önüne geçilemiyor. İstanbul Bayrampaşa'da önceki gece asker uğurlama konvoyunda meydana gelen kazada 16 yaşındaki Rümeysa Yılmaz hayatını kaybetti.
 

İzmir'de de üç kişi yaralandı. Rümeysa Yılmaz'ın yakınları bu işin çığırından çıktığını belirterek, yetkililerden önlem almalarını istedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu "Askerimizi uğurluyoruz derken, üzüntüye sebebiyet vermememiz lazım.'' uyarısında bulundu. Türkiye, her yıl ortalama 15 kişiyi asker uğurlamalarında yaşanan taşkınlıklarda kurban veriyor.

Asker uğurlamalarında yapılan taşkınlıklarda yaralı sayısı 50'nin altına düşmüyor. Kurban gidenlerin önemli bir kısmı ya trafik kazalarında hayatını kaybediyor ya da kaza kurşunlarına hedef oluyor. Kutlamalar nedeniyle yapılan yol kapatmalarda trafik sorunları yaşanırken, oluşan aşırı gürültüden de vatandaşlar rahatsız oluyor. Asker uğurlama törenlerinin son kurbanı 16 yaşındaki Rümeysa Yılmaz oldu. İstanbul Bayrampaşa'da önceki gece asker uğurlama konvoyunda yer alan Fikret Yılmaz'ın kullandığı minibüs, Kartaltepe Mahallesi 50. Yıl Caddesi üzerinde seyir halindeyken orta refüjde bulunan demir parmaklıklara çarparak devrildi. Kazada, amcasının oğlunu askere uğurlama konvoyuna katılan ve minibüsün camından sarkan Rümeysa Yılmaz (16) olay yerinde hayatını kaybetti. Kaza sonrası olay yerine gelen sağlık ekiplerinin tüm çabalarına rağmen kurtarılamayan Rümeysa Yılmaz'ın cenazesi önce Eyüp Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı, ardından da memleketi Kastamonu'ya gönderildi.

ÖNLEM ALINSIN, BAŞKA CANLAR YANMASIN

16 yaşında hayata gözlerini yuman Rümeysa'nın eniştesi Yaşar Yılmaz, "Ailesi perişan durumda. Bu bize acı bir ders oldu. Yetkililer buna artık bir önlem alsın. Bu iş çığırından çıktı. Başka aileler bu acıyı yaşamasın." dedi. Kendi kullandığı arabayla kızının ölümüne sebep olan baba Fikret Yılmaz'ın perişan halde olduğunu belirten Yılmaz, acılı babanın savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakıldığını dile getirdi. Gaziosmanpaşa Kazım Karabekir İmam Hatip Lisesi 9. sınıf öğrencisi olan Rümeysa'nın ölümüne çok üzüldüklerini belirtti.

İzmir'de de asker uğurlamadan dönen gençlerin bulunduğu otomobil, yol kenarına park edilmiş başka bir otomobile çarparak takla attı. Hurdaya dönen otomobilde bulunan sürücü Yakup Z., C.A. (14) ve Muttalip T. (18) yaralandı. Otomobilin Muttalip T.'nin babasına ait olduğu ancak arkadaşının kullandığı öğrenildi. Arka koltukta oturan ve hafif yaralarla kurtulan Muttalip T., kendi imkanlarıyla arabadan çıkmayı başardı. Araçta sıkışan Yakup Z. ve C.A. ise İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Bayrampaşa'daki kaza hakkında açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Geleneklerimizi yerine getirirken özenli ve düzenli davranmamız gerek. Sevincimizi acıya dönüştürmememiz lazım. Ümit ediyoruz başka acılar olmaz."dedi.

Yasalar uygulanmazsa bilinç oluşmaz

Bakırköy Psikiyatri Tedavi Merkezi'nden Dr. Ayhan Akcan, trafikte tehlike oluşturmak veya korku ve panik yaratacak şekilde havaya ateş etmenin kanunlara göre suç olduğuna dikkat çekiyor. Akcan, cinayetle sonuçlandığında da 20 yıla kadar varan hapis cezasının bulunduğunu hatırlatıyor. Bunlarla mücadele etmek için yasaların uygulanmasının şart olduğunu belirten Akcan, "Yasalar uygulanıp kimse ceza almazsa bilinç oluşmaz." diyor. Bu olayların önlenmesinde ihbarların önemine dikkat çeken Ayhan, vatandaşların yetkililere haber vermesini istiyor. Ayrıca Toplum Destekli Polis Amirliği'nce düğün, asker uğurlama gibi törenlere anında müdahale için motorize tim oluşturulması gerektiğini belirtiyor.