Kaz yetiştiriciliği diğer kümes hayvanlarından kolay olmasına rağmen, deneyim gerektiren bir sektör olmaktadır. Ama bazı kaz ırkları bu işi dahada kolay bir hale getirmektedir. Bu yazıda bu sektöre yeni olarak girişim yapanlar için, bir kaz cinsi önereceğiz.

Linda kazları 1994 yılında rusya'da melez bir ırk olarak elde edilmiştir. Linda kazları çın kazından alınan bir ırk olmaktadır ve etlik olarak bir çok yetiştirici tarafından tercih edilmektedir. Günümüzde Rusya ve çevresi ülkelerde, %50 si Linda kazları yetiştirilmektedir.

Linda kazının tek dezavantajı doğal olarak gurk olmamasıdır ve bu yüzden kuluçka makinesi kullanmak zorundasınız.

Linda kazı özellikleri:

Linda kazları tamamen beyaz tüylere sahip olmaktadır. Ve bazılarında ise çok nadir olarak, açık gri renkte tüyler sırtlarında göze çarpmaktadır. Linda kazı gagası turuncu renkte ve kafalarında ise çin kazlarından kalan bir yuvarlak çıkıntı olmaktadır. Bu çıkıntı, dişi cinslerinde daha hafif olmaktadır.

Ayak ve gaga rengi bu kazlarda turuncu, olmaktadır. Ve boyut olarak orta düzeyde ve et üretimi açısından ise aynı seviyede olmaktadırlar.

Linda kazı yumurta verimi, yaklaşık yıllık 40-50 adet olmaktadır. Ve bu yüzden yumurtalar yiyecek olarak satılmamaktadır. Çünkü kazların üremesi için kullanılması gerekir.

Linda kazı erkek cinsi canlığı ağırlığı 4,5 - 5 kg ve dişiler ise 7 kg olmaktadır. Bu kazların diğerleri ile farkı dişilerin erkeklerden daha büyük cüsseli olmasıdır.

Ama linda kazları verimlilik olarak düşük seviyede olmasına rağmen, neden bazı yetiştiriciler tarafından tercih edilmektedir?

Linda kazlarının bazı avantajları vardır ve bu yüzden bakımı ve beslemesi daha kolay olmaktadır. Ayrıca bir işletme için önemli avantajlardan birisi, sermayenin hızlı bir şekilde geri dönüşümü olmaktadır.

Linda kazları doğal olarak gurk olmazlar. Ve bu yüzden üremesi için kuluçka makinesi kullanmak zorundasınız, ve zaten bir ticari işletme için, doğal yöntem kullanmak zarar demektir. Ve genel olarak tüm kuşların hızlı çoğalması için kuluçka makinesi kullanılmaktadır.

Linda kazı yavrular ideal koşullarda diğer kaz ırklarına göre daha hızlı bir şekilde, büyürler ve daha erken cinsel olgunluğa varmaları, üremelerinin hızlı olmasına neden olmaktadır.

Diğer avantaj bu kazların viral ve paraziter hastalıklara karşı daha dayanıklı olmaları bu kazların tercih sebebi olmaktadır. Ama eğer ilk kez olarak kaz üretimi yapmak isterseniz linda kazları en uygun seçenek olmaktadır ve zarar riski bu kazlarda oldukça düşük olmaktadır.

Linda kazı kuluçkası:

Kaz kuluçkası bildiğiniz gibi, diğer kuşlar ile farklı olmaktadır ve deneyimi olmayan yeni girişimciler bu konu ile alakalı bilgileri olmadığı için, zarara maruz kalabilirler. Linda kazları için ise aynı koşullar geçerli olmaktadır. Ama bu ırkın yumurtalarından civciv çıkım oranı daha yüksek olmaktadır ve genel olarak en düşük oran %90 olmaktadır.

Linda kazları, bu özelliklerden dolayı kazcılık sektörüne başlayanlar için en ideal seçenek olmaktadır. Ve eğer yeni başlamak isterseniz, tavsiyemiz linda kazları ile başlamanız olmaktadır.

Kaz yetiştiriciliğine başlamak için bilmeniz gerekenler:

Kaz yetiştiriciliğine düşük bir sermaye ile başlamak mümkün olmaktadır. Ve tavuklar veya diğer kümes hayvanları gibi pahalı tesislere gerek olmamaktadır. Bunun nedeni kazların viral hastalıklara karşı dayanıklı bağışık sistemine sahip olmasıdır.

Ama bu konu kazların bakımında ihmal edilmesi anlamına gelmez. Bir canlı ne kadar güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olsada, uzun süre hijyenik açısından düşük seviyede olan bir yerde kalırsa mutlaka hastalanacaktır.

Özelliklede kazlar için hazırladığınız barınakta temizlik yapılması ve dışkıların def edilmesi önemli olmaktadır ve aynı zamanda hava dolaşımı ise sağlanması gerekmektedir.

Çünkü dışkılardan oluşan amonyak gazı kuşlar için zararlı olmaktadır ve solunum sistemlerinde problemlere ve hatta kazların telef olmasına neden olmaktadır.

Son Söz:

Kümes hayvanları yetiştiriciliği ekonomik olarak yüksek değere sahip olmaktadır. Ve yüksek kapasiteli kaz yetiştiricilikleri ise bu kanatlıların ihracatı ile ülkemizin ekonomisine destek olmaktadırlar.

Bu yüzden aynı zamanda işletmeci için, ve halkımız için faydalı olan bir sektör olmaktadır. Organik olarak kaz yetiştiriciliği ülkemizin birçok ilinde yaygın olmaktadır ve zaman içinde daha da gelişmektedir. Bu yüzden devlet tarafından bu sektörlerin hızlı gelişimi için destek verilmektedir.