Varisler, hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen bir sorundur. Deri altında bulunan toplardamarın genişlemesi ve şişmesi durumuna varis denilmektedir. Varisler, genellikle vücudunuzun alt kısımlarında meydana gelir. Bunun sebebi ise alt kısımlarınızın daha fazla basınçta kalmasından dolayıdır. Burada oluşan basınç miktarı, varisin büyüklüğüne etki eder.

Bu nedenle her insanda varis büyüklüğü aynı olmayabilir. Varise neden olan durumlar ise oldukça çeşitlidir. Uzun zaman ayakta beklemek, şişmanlık, gebelik, kabızlık, dar kıyafetler, genetik faktörler, yaşlılık ve doğum kontrol hapları varisin oluşmasına neden olan başlıca sebeplerdir. Toplardamar kapakçığı bozulduğunda varis oluşumu meydana gelir. Oluşan bu sorun kanın geriye gelmesine ve göllenmesine neden olur.

Bu durum sonucunda da varis oluşumu meydana gelir. Varis, tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü ilerleyen dönemlerde ağrı gibi durumların yaşanmasına neden olur. Varis tedavisi için uzman bir doktora gitmeniz şarttır. Bir Kalp ve Damar Cerrahı, size bu konuda iyi bir hizmet sağlamaktadır.

Varisin Cerrahi Dışı Tedavisi

Cerrahi dışı tedaviler, günümüzde oldukça fazla tercih edilen yöntemlerdir. Çünkü bu yöntemlerin herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır. Varis tedavisi için uygulanan cerrahi dışı birçok tedavi bulunmaktadır.

Bu tedaviler şunlardır:

  • Lazerle varis tedavisi
  • Radyo frekans yöntemiyle varis tedavisi
  • Köpük tedavisi
  • Yapıştırıcı tedavisi
  • Skleroterapi tedavisi

Bu tedavi yöntemleri sayesinde varislerinizden kesin olarak kurtulabilirsiniz. Ancak hangi yöntemin tedavi için tercih edileceğine ise sadece doktorunuz karar vermektedir. Çünkü varisin ne boyutta olduğu tedavi yöntemini belirler.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis tedavisi için öncelikle uzman bir hekime gelmelisiniz. Cerrahi tedavilerden cerrahi dışı tedavilere kadar birçok yöntem sayesinde varislerinizden kurtulabilirsiniz. Varis tedavisine başlamadan önce gerekli olan tüm incelemeler yapılır. Varise neden olan durumlar ve varisin ne derecede olduğu detaylı bir şekilde incelenir.

Gerekli incelemeler sonucunda eğer tedavi için herhangi bir engel bulunmuyorsa, varis tedavisine başlanır. Doktorunuz size hangi tedavi yöntemini uygun görmüşse varis tedavisi için o yöntem tercih edilir.

Varis Belirtileri Nelerdir?

Varis, birçok bireyde yaygın olarak karşılaşılan sorunlardandır. Ancak vücudunuzda gördüğünüz her şişliğe varis demeniz yanlış olur. Varisin belirtilerini bilmeniz, bu konuda size yardımcı olacaktır. Varisin belirtileri ise şu durumlardır:

  • Bacaklarda kramp ve ağrı yaşanması
  • Kaşıntı
  • Uyuşma durumu
  • Damarların belirgin hale gelmesi
  • Damarları deri üzerinden görme (mor ve yeşil renkte)

Bu durumlar, varislerin belirtileri olarak kabul edilir. Eğer vücudunuzda böyle durumları gözlemliyorsanız, varis tedavisi olmanız gerekebilir.

Varisin Etkisini Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Bazı insanlar, varisin etkisini azaltmak için çeşitli yöntemler denerler. Sıcaktan uzak durmak, soğuk su ile masaj yapmak, sürekli sabit durmamak, aşırı kilolu olmamak, beslenmeye dikkat etmek ve düzenli bir yürüyüş yapmak sizi varisten korur.

Varis Kendiliğinden Geçer Mi?

Varis damar yolunda meydana gelen bir durumdur. Bu nedenle cerrahi ya da cerrahi dışı bir tedavi uygulanmadan varisten kurtulmanız mümkün değildir. Eğer varisi önemsemezseniz ve en yakın zamanda tedavi olmazsanız, başka sorunlarla da karşı karşıya kalma ihtimaliniz yüksektir. Bu nedenle varis tedavisi için alanında başarılı olan bir uzmanı tercih etmeye çalışmalısınız.