Dünyanın en büyük satın alma organizasyonu olarak nitelendirilen zirvede 135 farklı ülkeden 2 bin 300'ü yabancı toplam 4 bin 500 işadamı, işbirliği imkânlarını masaya yatırdı. Yabancı müteşebbisler dün yeni işbirlikleri oluşturmanın heyecanını yaşarken, akşamları da Türk işadamlarını evlerinde ziyaret etti. Programın ilk gününde Türk şirketleri Alfemo Lübnanlı, Turkoto, Kamerun ve Nijeryalı, Lobus Metal ise Gineli şirketlerle anlaşma sağladı. Brezilya'nın 8 milyar dolarlık dev şirketi Eaton ise Türkiye üzerinden Asya, Afrika ve Avrupa ülkelerine ihracat yapabilmek için ortak şirket arayışında. 135 ülkeden girişimcilerin ikili iş görüşmelerinin İstanbul ayağı bugün sona eriyor. Misafir işadamları, Anadolu kaplanlarını yerinde ziyaret edecek.

Dünya-Ticaret Köprüsü 2010 kapsamında Türkiye'de bulunan işadamları iş görüşmelerine başladı. Otomotivden gıdaya, tekstilden inşaata, mobilyadan makine sektörüne kadar yüzlerce firma, oluşturulan 850 masada binlerce görüşme yapacak. Bu kapsamda Türkiye'de bulunan Brezilya Türkiye İş Konfederasyonu (FİESP) Başkan Yardımcısı Elias Miguel Haddad, Türkiye'nin stratejik bir pazar olduğunu söyledi. Haddad, çok yakında İstanbul'da Brezilya İş Merkezi kurmayı planladıklarını, Brezilya'dan gelen malların yönetimini yapacakları bir tür satış ofisi görevi göreceğini ifade etti. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 2006'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendi ülkelerini ziyaretiyle başladığını ifade eden Haddad, "Gül ve Türk yetkililerle 3 yıl içinde ticareti 5 katına çıkarma kararı aldık. Bu kapsamda iki ülke arasında çok ciddi artan ticaret hacmi 2009 yılında ekonomik krizin etkisiyle sabitlendi. Bu senenin ilk 4 ayında ise yükselişe geçti." dedi.

Mevcut ticaret hacminin 1 milyar 200 milyon dolara ulaştığını vurgulayan Haddad, "Konseyimiz 2006 yılında kurulduğunda 142 milyon dolar olan ithalatımız geçen sene 400 milyon dolara çıktı. Brezilya ile Türkiye benzerlikleri olan ülkeler. İkisi de çok stratejik konumdalar. Türkiye, Afrika ve Avrupa'nın tamamına çok yakın, bu açıdan önemli bir iş ortağımız olabilir. Türkiye açısından Brezilya da Güney Amerika'ya açılan kapı olabilir. İki ülkenin halkı birbirine çok benziyor." diye konuştu. Haddad, otomotiv, inşaat malzemeleri ve otomobil camları alanında yatırım yapmak isteyen işadamlarının Türkiye'ye geldiğini vurguladı. Haddad, Türk şirketlerinin temsilciliğini yapmak isteyen birçok Brezilyalı şirket olduğuna dikkat çekerek, "Bu konuda Brezilya'nın kapıları Türk şirketlerine açılacaktır." ifadesini kullandı.

Brezilya'nın 8 milyar dolar ciroya sahip önemli şirketlerinden Eaton da Türkiye'ye otomotiv, yan sanayi, tarım ve elektronik sektörleri başta olmak üzere birçok alanda yatırım yapacağını açıkladı. Dünya genelinde 230 fabrikaya sahip olduklarını belirten Eaton'un ithalattan sorumlu Direktörü Julio Cesar Passos, havacılıktan elektroniğe, otomotivden makine üretimine kadar pek çok alanda faaliyet gösteren şirketlerinin 150 ülke ile ithalat-ihracat ilişkilerinin bulunduğunu söyledi. Türkiye'de halihazırda İzmir'deki bir şirketten Polonya'daki fabrikaları için alım yaptıklarını dile getiren Passos, "Türkiye'den yıllık 1 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bizim için bir limit yok. Bulduğumuz ürünün hemen ithalatına başlıyoruz. Bu anlamda Türkiye'nin çok şansı var." şeklinde konuştu.

VUVUZELA EŞLİĞİNDE MAÇ İZLEYECEKLER

Güney Afrika'nın önde gelen inşaat, gıda, enerji ve tarım alanlarında etkin 20 firması da iş görüşmesi için Türkiye'ye geldi. Türkiye'de hem ortaklık hem de ticaret yapacak olan konuk işadamları gündüz iş bağlantıları için gayret ederken, akşamda Uruguay- Güney Afrika maçında vuvuzela eşliğinde stres attı. Güney Afrika Ulusal Ticaret Odası'nın da (NAFCOK) program için Türkiye'ye geldiğini belirten Güney Afrika İş Konseyi (SATBA) Genel Sekreteri Serkan Ergul, katılımcı firmaların ciddi iş bağlantıları için burada olduğunu dile getirdi. Dünya Kupası maçlarının oynandığı Polokwane Stadı'nı yapan Denny Mossimy firmasının da ortak işbirliği için Türk firmalarını tercih ettiğini kaydeden Ergul, Güney Afrikalı gıda firmasının da bir Türk gıda firması ile anlaşmaya vardığını dile getirdi.

Lübnan'da 7 Alfemo mağazası açacak

İş görüşmelerinin ilk gününde mobilya sektörünün önemli markalarından Alfemo, Lübnanlı Dream Land şirketiyle anlaşmaya imza attı. Lübnanlı şirket, Türk markasının Lübnan'a açılmasını sağlayacak. Yıl sonuna kadar Lübnan'ın farklı şehirlerinde 7 mağaza açacak. Anlaşmadan 1 milyon dolar beklediklerini kaydeden Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu, bu sayede Ortadoğu pazarında daha da güçleneceklerini söyledi. Davulcuoğlu, ayrıca Suriye'de de yeni konsept mağaza açılışı yapacaklarını ifade etti. Dream Land Genel Müdürü Hüseyin Ahmet ise Türk markalarının Ortadoğu'da önemli bir yere geldiğini dile getirdi. Ahmet, "Ortadoğu'da artık eski Osmanlı ticareti yeniden canlandı. Bu kapsamda bundan sonra tercihimiz Türk ürünlerinden yana olacaktır." dedi. Dream Land'ın ayrıca Ziylan Grup'la FLO ayakkabı markasının temsilciliğini yapma konusunda anlaşmak üzere olduğu öğrenildi.