Aklımdan çıkmayan son bakış sahnesiyle Titanik filminin bende yeri ayrıdır…
Enkazdan sağ kurtulan Rose ve Jack, Titanik tarihin karanlık sularına gömülürken son kez vedalaşırlar;
(Rose) Çok üşüyorum der…
(Jack) Ne olursa olsun, hayatta kalacağına söz vermelisin. Bana şimdi söz ver!… 
der demez buz kesen soğuğa fazla dayanamaz okyanusta kaybolur…

Tüm dünya Covıd-19 salgının kıskacında can çekişirken tütün kullanım yaygınlığı salgınla mücadelemizi ne yazık ki zorlaştırdı. Bu durum milyonlarca insanın yaşamını olumsuz etkiledi. Dünya Sağlık Örgütü (1988 den bu yana)  her yıl 31 Mayıs’ı “Tütünsüz Bir Dünya Günü” olarak kutlamayı ve ne pahasına olursa olsun vazgeçmemeyi ilke edindi. Bu yılki mottosu “TÜTÜNÜ BIRAKMAYA SÖZ VER” (commit to quit) oldu…. 

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) eylemi  hayat geçirmek için halka çağrı yaptı…..

Dedi ki;

(Tiryakim) bırakmaya söz ver!  Pandemide tütün ürünü maske kullanımını kesintiye uğratır, el yüz temasını artırır, sigara içmek için bir araya gelmek fiziksel mesafeyi ortadan kaldırır, sigara içenlerde COVID-19 daha ciddi seyreder. Nargile, e-sigara gibi ürünleri ortaklaşa kullanırsanız bulaş artar. Tütün dumanından pasif yolla etkilenim önemli bir risktir, bu döneminde tütünü bırakmak fırsatların en güzeldir. 

(Tiryaki) bırakmaya söz ver! Dünyada en çok kullanılan tütün ürünü sigaradır. Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra iyileşmeye başlarsın. Akciğer dahil başka kanserler, inme, periferal damar hastalıkları, kalp hastalığı, KOAH, kısırlık, iktidarsızlık, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski azalır. Öksürme, nefes darlığı belirtilerinde, çocuklarda astım, kulak iltihaplarında gerileme olur, üstündeki kötü koku kaybolur, paran da cebinde kalır.

(Tiryakim) bırakmaya söz ver!  Bırakmayı isteyip te başaramayanlar,  bilin ki bakanlığın sağlık profesyonelleri danışmanız için sizi beklemekteler. ALO 171 ve sigara bırakma klinikleri başvuru adresleriniz neden olmasın? Pandemide yaygınlaşan telesağlık gibi uygulamaları her koşulda desteğinize için hazırlar.

(Tiryakim) bırakmaya söz ver!  Hemen, şimdi vedalaş…..

(Tiryakim) bırakmaya söz ver!  Bu yıl son iç çekişin olmasın!…..

https://hasuder.org.tr/31-mayis-tutunsuz-bir-dunya-gunu-2/