Bahar aylarından başlayıp kış başına kadar hayatları tütün tarlasında geçen üreticiler, tütünlerine biçilen fiyata isyan etti. Dün yapılan alımlarda Tavas Yahşiler mahallesinden bir ailenin tütününe 10.5 fiyat biçildi. Fiyatı kabul ettiğine dair imza atmaya çekinen kadın, “Kimi kime şikayet edeceksin, biz bu tütünü günlük 110 TL yevmiye vererek işlettik. Kilogramını 11 TL’ye işlettik. Diğer maliyetlerimizi saymıyorum. Gece gündüz işlediğimiz tütünümüzün bu fiyata gitmesi bizi üzdü.” dedi.

KASIM'DA PAKETLENEN TÜTÜN MART SONUNDA TESLİM ALINIYOR

denizli tavas tütün alımı üretici isyan etti

Tütün tesliminin çok geciktiğini belirten tütün üreticisi, “Geçtiğimiz yıl Kasım ayında paketlediğimiz tütünler Aralık ayında teslim edilip parası da alınmıştı. Bu yıl ise Kasım ayında paketlediğimiz tütün Mart’ın sonunda alınıyor. Tütünümüze kötü fiyat veriliyorsa bunun suçu geç teslim alan tüccarların suçudur.” dedi.

ELİMİZE GEÇEN BORÇLARIMIZI ÖDEMEYE YETMİYOR

denizli tavas tütün alımı üretici isyan etti1

Eşiyle birlikte 2 bin 500 kilogram tütün işlediklerini belirten Avdan Mahallesinden bir tütün üreticisi, “Kendimize göre hayaller kurarak bir yaz boyunca gece gündüz tütünün başında durduk. Çektiğimiz eziyetin haddi hesabı yok. Bu yapılan bize eziyet, tütünümüze 13.5 TL fiyat biçildi. Hak ettiğimiz paranın çoğunu, tütün dikerken aldık ve maliyetine harcadık. Elimize geçecek miktar borçlarımızı ödemeye yetmiyor. Mecburen önümüzdeki yıl işleyeceğimiz tütünden avans çekeceğiz. Yani önümüzdeki yıla da borçla başlayacağız.” dedi. 

Tütünleri için belirlenen fiyatlar karşısında şaşkına dönen tütün üreticisinin biri, traktörüyle kendi römorkuna çarparken, biri de pazaryerinden çıkmaya çalışırken yolu şaşırıp 30 cm yükseklikten düştü. Araçlarının hasar görmesine bile aldırmayan tütün üreticileri arkalarına bakmadan evlerinin yolunu tuttu. 

TÜTÜN 10.5 İLE 15 TL ARASINDA ALINDI 

denizli tavas tütün alımı üretici isyan etti2

Ürettikleri tütüne 10 ile 15 TL arasında fiyat verilen çiftçiler isyan etti. Yine de üzüntülerini içine atıp yeni yıl dikecekleri tütün hazırlıklarını yapmaya koyuldular.        

Denizli’nin Tavas ilçesinde tütün alımları devam ediyor. Tütün başfiyatı 19 lira olarak açıklanırken, dün yapılan tütün alımlarında çiftçinin yüzü gülmedi. Tavas kapalı Pazar yerinde yapılan tütün alımında tüccarlar çiftçinin tütününe 10.5 TL ile 14 TL arasında fiyat biçti. Tütün üreticisi hayalini kurduğu rakamlar kendilerine verilmeyince isyan etti.

denizli tavas tütün alımı üretici isyan etti4