HABERDENİZLİ.COM

Düzenlenen programa Tavas Kaymakamı Dr. Osman Varol, Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, ve Tavaslı koyun yetiştiricileri katıldı. 2011 yılında başlayan ve her yıl ilçelerin talepleri doğrultusunda başvurular alınarak incelemeye tabi tutulmaktadır.

2017 yılı yapılan başvuruların neticesinde Tavas İlçesi Horasan, Kızılca, Vakıf, Pınarlar ve Samanlık mahallelerindeki koyun yetiştiricilerine Karya koçu dağıtılması uygun görülmüştür. Horasan mahallemizden 1, Kızılca mahallemizden 3, Vakıf mahallemizden 4, Pınarlar mahallemizden 1 ile Samanlık’dan 1 yetiştiricimiz olmak üzere toplamda 10 yetiştiricimize “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi”  kapsamında 32 baş Karya ırkı koç dağıtımı yapılmıştır.

Dağıtımı yapılan koçlar Serinhisar ilçemizde Halk Elindeki Ülkesel Islah projesi uygulayan elit sürü sahibi üreticilerimizden alınıp, halka dağıtılmıştır.
Karya ırkı melez bir ırk olup, Sakız koyunu ile Kıvırcık Koçları melezlenmesi ile elde edilmiştir. Denizli, Aydın, İzmir, Manisa ve Uşak illerinde yetiştirilmektedir. Kombine verim yönlüdür. Erken gelişen bir ırktır. İyi bakım besleme ile döl verimi yüksek,  ikizlik oranı %80’dir. Kuzuların doğum ağırlığı 3.9 kg. olup, sütten kesildiği 90 günde ort. ağırlığı 28,5 kg.dır. Besiye alınan Karya ırkı hayvanlar 90-100 kg. canlı ağırlığa ulaşmaktadır.

Denizli'de küçükbaş hayvan varlığımız son on yılda % 83’lük artışla 350.408 baştan 605.738 başa ulaşmıştır. Küçükbaş hayvanlarımızın 426.253 başı koyun, 179.485 başı keçidir. Dolayısıyla bu artış Denizli'yi et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir. Denizli'de 7.766 adet küçükbaş işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerimizin büyük çoğunluğu orta büyüklükte işletmelerdir.
 Karya ırkı koç kullanarak Denizli'de yetiştirilen koyunların et, süt ve döl verimlerini yüksek sürüler haline getirmek, kan tazelemek, uygulanacak ıslah çalışmalarıyla Karya ırkı koyun sayısını artırmaktır. Her ne kadar küçükbaş hayvan varlığımız 605 bine ulaşmış olsa da bizim hedefimiz 1 milyon baş koyun keçi varlığımızın olmasıdır.

2011 yılından 2016 yılına kadar çeşitli ilçelerimizde “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine” kapsamında 114 yetiştiricimize 332 koç dağıtımı yapılmıştır.