HABERDENİZLİ.COM

Engelsiz Hastane olma sloganıyla çalışmalarını sürdüren Tavas Devlet Hastanesi’nde 2 yeni hizmet daha başladı.  Denizli Devlet, Servergazi Devlet ve Acıpayam Devlet Hastanesi’nden sonra şimdi de Tavas Devlet Hastanesi’nde Sağlık Kurulu Raporu verilebilecek. Her Perşembe yapılacak heyette özür oranı, maluliyet, vasi tayini, bakım hizmeti gibi vatandaşların talepleri, oluşturulan heyette görüşülerek karara bağlanacak.

Bir diğer uygulamada görme engelliler için hastanenin ana girişinden başlayarak 100 mt uzunluğunda kabartmalı yürüyüş yolu yapılırken, yürüyüş yolunun sonuna engelli asistan kabini yerleştirildi. Kabinde bulunan düğmeye basıldığında hasta karşılama ve yönlendirme görevlisi hızlıca geliyor ve engelli hastaya refakat ederek öncelikle ilk kayıtta bulunan engelli ilk kayıt masasından sıra beklemeden muayene olmak istediği poliklinikten sırasını alıyor.  Muayene olacağı polikliniğe ve sonrasında laboratuar, röntgen gibi birimlere erişimini sağlıyor. Ayrıca görme engelli vatandaşlar, girişte bulunan hastanenin poliklinikleri, servisleri, mescitleri, idari birimleri ve diğer tüm birimleri gösteren sesli konuşma özelliği olan ve bril alfabesinin de bulunduğu  ‘hastane yerleşim krokisinden faydalanarak gitmek istediği yeri rahatlıkla bulabiliyor.

Engelsiz Hastanelerde Sağlıkta Kalite Artacak
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk 3 hastanede verilen Sağlık Kurulu Raporlarına Tavas Devlet Hastanesi’ni de eklediklerini ilçede bulunan vatandaşların rapor için il merkezine gelmeden hastane bünyesinde oluşturulacak heyette işlemlerini yapabileceklerini söyledi. Öztürk: “Tavas Devlet Hastanesi, tek bir tabibin yetkisi dışında kalan hususlarda veya mevzuatta sağlık kurulu raporu istenen hallerde kişilerin sağlık durumları hakkında rapor vermeye yetkili değildi. Tavas Devlet Hastanesi’nde tüm hekim kadrolarının tamamlanmasıyla Bakanlığımıza başvuruda bulunduk. Bakanlığımız da başvurumuzu onayladı ve bundan sonra Tavas Devlet Hastanesi’nde her Perşembe Sağlık Kurulu Raporu verilebilecek. Böylece hastalarımız merkezde bulunan hastanelere gelmeden rapor işlemlerini ilçelerinde kolayca halledebilecek. Yine sağlık tesislerimizde engellilere yönelik erişilebilirliğin arttırılması için çalışmalarımız devam ediyor.  Bu kapsamda engellilere yönelik çevre düzenlemesi, otopark, bina girişleri (rampalar), hastane yerleşkesi, kabartma haritası, bilgilendirme-yönlendirme işaret sistemlerinin bulundurulması, hissedilebilir yüzey uygulamaları, asansör bulundurulması, merdivenlerin kriterlere göre uygun düzenlenmesi, engelli bireylere yönelik poliklinik bulundurulması, engelli tuvaletleri, servislerde bay-bayan engelli odasının bulunması (lavobo-banyo-wc-pencere) gibi fiziki düzenlemeler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Tavas Devlet Hastanesi’nde kurulan Engelli Asistan Kabini de bunlardan bir tanesi” dedi.