Haberdenizli.com

Bu proje 2011 yılında  başlamış ve her yıl Denizli'nin ilçelerindeki talepleri doğrultusunda koç dağıtımı yapılmaktadır.

Programa İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Atmacaoğlu, Tavas İlçe Müdürlüğü personeli ve  koyun yetiştiricileri katıldı.

2011 yılından 2018 yılına kadar İlçelerde "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında  171 yetiştiriciye 460 koç dağıtımı yapıldı.

Yapılan değerlendirme neticesinde Tavas İlçesi Kızılcabölük, Medet, Merkez, Vakıf, Kızılca, Aydoğdu, Sarıabat, Derinkuyu ve Garipköy Mahallelerindeki  koyun yetiştiricilerine Karya koçu dağıtılması uygun görülmüştür. Kızılcabölük mahallesinden 2, Medet mahallesinden 1, Merkez  mahallesinden 3, Vakıf mahallesinden 3, Kızılca mahallesinden 4, Aydoğdu mahallesinden 2, Sarıabat mahallesinden 1, Derinkuyu mahallesinden 1, ile Garipköy'den  1 yetiştirici olmak üzere toplamda 19 yetiştiriciye 42 baş Karya ırkı koç dağıtımı yapıldı.

Dağıtımı yapılan koçlar Serinhisar ilçesinde Halk Elindeki Ülkesel Islah projesi uygulayan elit –taban sürü sahibi üreticilerinden alındığı belirtildi.

Karya, Sakız koyunu ile  Kıvırcık Koçları  melezlenmesi ile elde edilen melez bir ırktır. Denizli, Aydın, İzmir, Manisa ve Uşak illerinde yetiştirilmektedir. Kombine verim yönlü olup erken gelişen bir ırktır. İyi bakacım besleme ile döl verimi yüksek,  ikizlik oranı %80'dir.  Kuzuların doğum ağırlığı 3.9 kg olup, sütten kesildiği 90 günde ortalama ağırlığı 28,5 kg'dır. Besiye alınan Karya ırkı hayvanlar 90-100 kg canlı ağırlığa ulaşmakta olduğu öğrenildi.

Denizli'nin İlçesinde küçükbaş hayvan varlığı son on yılda % 83'lük artışla 350.408 baştan 616.815 başa ulaşmıştır. Küçükbaş hayvanların 424.007 başı koyun, 192.808 başı keçidir. Dolayısıyla bu artış Denizli'yi et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir. Denizli de 7.766 adet küçükbaş işletmesi bulunmakta. Bu işletmelerin büyük çoğunluğu orta büyüklükte işletmelerdir.

Amacımız Karya ırkı koç kullanarak Denizli'de yetiştirilen koyunların et, süt ve döl verimlerini yüksek sürüler haline getirmek, kan tazelemek,uygulanacak ıslah çalışmalarıyla Karya ırkı koyun sayısını artırmak ve son dönemde talep edilen Karya ırkının çoğalmasını sağlamaktır. Her ne kadar küçükbaş hayvan varlığımız 605 bine ulaşmış olsa da hedef  küçükbaş hayvan varlığını 1 milyonun üzerine çıkarmaktır.

Tavas'da Damızlık Koç Dağıtımı Yapıldı