HABERDENİZLİ.COM

Dünyanın en kaliteli tütünün üretildiği Denizli’de tütünün üretimden hasada kadar süren zorlu yolculuğunu başladı. Mart ayında tohumların ocakta fideye dönüştüğü tütünde, fidelerin gelişip dikime elverişli hale gelmesinin ardından dikim süreci de başladı. Eskiden hayvanlarla çekilen arıklarda elle dikimi yapılan tütün artık makineli tarımla birlikte tütün makinesiyle dikiliyor. Traktörün arkasına bağlanan makinedeki oturma yerlerine oturan 5 işçi, ocaktan sökülen fideleri toprakla buluşturuyor. Can suyunun da verildiği dikim, sabahın erken saatlerinde başlayıp, gün sonuna kadar devam ediyor.

İLK DİKİM NİKFER’DE

Denizli’de en çok tütün üretimin yapıldığı iki ilçeden birisi olan Tavas’ta sezonun ilk dikimi 1 Mayıs İşçi Bayramında yapıldı. İlk dikim Nikfer Mahallesi’nde yapılan üretici Abdurrahman Şavluk ve ekibi tarafından Barza Ovasında yapıldı.

50 DERECE ZORLU HASAT

Yaklaşık 1 aylık dikim aşamasının ardından tütünde asıl zorlu yolculuk olan çapa ve kırım süreci başlıyor. Temmuz ve Ağustos ayının 50 dereceye kadar varan aşırı sıcağında üreticiler tütünleri kırarak hasat ediyor. Seralarda kurutulan tütünlerin son yolculuğu ise kolileme ile son buluyor.