Denizli Büyükşehir Belediyesi, 874 yıl önce Cankurtaran mevkiinde yaşanan Kazıkbeli Savaşı için anma programı düzenlendi. 7-8 Ocak 1148’de Alman ve Fransız ordularından oluşan II. haçlı seferine karşı yaşanan tarihi zaferin anma programı Cankurtaran Milli Park Piknik Alanı’nda yapıldı. Yağış nedeniyle spor salonunda düzenlenen programa, Denizli Milletvekili Şahin Tin, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehterean Takımı’nın kahramanlık türküleriyle renk kattığı program saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra Prof. Dr. Mithat Aydın, tarihi zaferi detaylarıyla anlattığı “Kazıkbeli Savaşı ve Sonuçları” adlı sunumunu yaptı.

Başkan Zolan: “Hür ve bağımsız yaşayabiliyorsak ecdadımız sayesindedir”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, burada yaptığı konuşmada göreve geldikleri ilk andan itibaren Denizli’ye geçmişten bu güne kadar kimlerin hizmet ettiğini, vatan ve milleti uğruna canını, kanını feda eden ecdadı yarınlara taşımak için gayret ettiklerini kaydetti. Başkan Zolan, “15 yıl önce Denizli’nin geçmişi yokmuş, sığ bir tarihe sahipmiş gibi anlaşılabiliyordu. Detaylara inildiğinde bir çok tarihi derinlik görüyoruz. Örneğin bulunduğumuz bu alanda 874 yıl önce yaşanmış olan Kazıkbeli Savaşını görüyoruz. Bugün burada bu töreni yapabiliyor, burada nefes alıp verebiliyorsak, hür ve bağımsız bir şekilde yaşayabiliyorsak 1148’de verilen mücadele ve o gün şehit ve gazi olan kahraman ecdadımızın sayesindedir” diye konuştu.

“Denizli derin bir tarihe sahiptir” 

Denizli tarihinde yaşanan bir başka büyük zafer Miryokefalon Savaşı’ndan bahseden Başkan Zolan, 15 Mayıs 1919’da da Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde başlatılan vatan ve istiklal mücadelesini anlattı. Başkan Osman Zolan, “Denizli derin bir tarihe sahiptir. Denizli her zaman vatanına, bayrağına sahip çıkmış gözünü kırpmadan canını vermiş ve her türlü fedakârlıkta bulunmuştur.  Bunu gelecek nesillere aktarmak birinci vazifemizdir. Büyükşehir Belediyesi olarak tarihimize dokunmak adına Kazıkbeli ve Miryokefalon Savaşlarını, 15 Mayıs Milli Mücadele Günümüzü etkinlik ve anma programlarıyla gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz” dedi.

Tarihi Zaferin Kahramanları 874. Yılında da Unutulmadı

“Onları unutmayacağız”

Ecdadın emanet ettiği değerlere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Başkan Zolan, “Bu emaneti yere düşürmememiz gerekiyor. Emanete sahip çıktığımız, şehitlerimizi, ecdadımızı unutmadığımız sürece şehitlerimiz, gazilerimiz ölmez. Ecdadımızın ruhu şad olur” dedi. 1148’den bugüne Türkleri Anadolu’dan atma girişimleri olduğuna dikkati çeken Başkan Zolan, Haçlı Seferlerinin isim ve şekil değiştirerek devam ettiğini kaydetti. Gerçekleşen saldırılara karşı topyekûn birlik ve beraberlik içerisinde olunması gerektiğini söyleyen Başkan Zolan, “Uyanık olmamız lazım. Güçlü olmamız için köklerimizden kopmamamız gerekiyor. Gençliğimize, evlatlarımıza, Denizlimizde yaşayan tüm vatandaşlarımıza tarihi derinliğimizi anlatmak birinci vazifemizdir. Biz onları unutmayacağız ve sahip çıkacağız. İnşallah ilelebet vatanımızda ay yıldızlı bayrağımız dalgalanmaya devam edecek. Bu vatan Türk yurdu olarak inşallah ilelebet yaşayacak, cumhuriyetimiz payidar kalacak” diyerek sözlerini noktaladı. 

Milletvekili Tin: “Türk bayrağı her zaman dalgalanacak”

Kazıkbeli Savaşı’nı unutturmayarak, ecdada olan minnettarlığı Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bu etkinlik ile gösterildiğini dile getiren Denizli Milletvekili Şahin Tin ise emek verenlere teşekkür etti. Milletvekili Tin, “Hep beraber birlik ve beraberlik içinde olacağız. Anadolu topraklarını hiçbir zaman için böldürmeyeceğiz, parçalattırmayacağız, yok ettirmeyeceğiz. Her zaman başımız dik bu ülkede Türk bayrağını dalgalandıracağız” diye konuştu. Konuşmaların ardından Başkan zolan ve beraberindekiler Kazıkbeli Savaş Kalıntıları Sergisi’ni gezdi. Katılımcılar daha sonra Kazıkbeli Geleneksel Islık Okçuluk Gösterilerini izledi.

Tarihi Zaferin Kahramanları 874. Yılında da Unutulmadı

Tarihi Zaferin Kahramanları 874. Yılında da Unutulmadı

Tarihi Zaferin Kahramanları 874. Yılında da Unutulmadı

Tarihi Zaferin Kahramanları 874. Yılında da Unutulmadı