Denizli Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, kentte bulunan ve tarihi özelliğe sahip ağaçları tedavi ve restorasyona tabi tutuyor. Server Gazi Türbesi çevresinde başlayan ilk uygulama ile son dönemlerini yaşayan 800 yıllık çınar ağacı yeniden hayat buldu.

Denizli Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında Server Gazi Türbesi çevresinde ki çürüme ve deformasyon yaşayan asırlık ağaçlar özel bir yöntemle yeniden yaşama döndürülüyor. Çevresel çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken Denizli Belediyesi şimdi de kent tarihi açısından doğanın eşsiz birer yapıtı olarak nitelendirilen 8 anıt ağacın bakımı için çalışma başlattı. 

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, sanayi kenti olarak bilinen Denizli’nin binlerce yıllık tarihi geçmişi bulunduğunu belirterek, kentte asırlık ağaçların varlığına dikkati çekti.

Söz konusu ağaçların varlığını sürdürebilmesi için önemli bir çalışmayı başlattıklarını ve bu uygulamayı kent geneline yaymak istediklerini ifade eden Çınar, “ Bu ağaçların bazıları hastalık nedeniyle doğal şartlar gereği ve insan eliyle yapılan tahribatlar nedeniyle kurumaya başlamıştı. Çınarlarımız, bu kentin aynı zamanda yaşayan tanıkları. Bizim vazifemiz bu çınarlara sahip çıkmak ve değerlerimizi korumaktır. Biz ilk adımı attık ve çürüme ve deformasyona uğrayan ağaçlarımızı yeniden hayata bağlamaya çalışıyoruz ’’ diye konuştu.

İlk tedavi yıldırım düşen çınar ağacına

Proje kapsamında emekli Orman Mühendisi Teoman Korkmaz’ın uyguladığı özel bir yöntemle ağaçların yeniden yaşama döndürüldüğünü anlatan Çınar, ilk olarak Server Gazi Türbesi çevresinde ki tarihi çınar ağaçlarının tedavi edildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “ Tedavisini yaptığımız çınar ağacı için çok özel bir teknik uyguladık. Ağacın büyük bir yıldırım düşmesi sonucu yanmış ve insanlar tarafından daha sonrada tahrip edilmiş. Zamanla ağaç kanseri diye adlandırılan mantara tabi kalmış. Özellikle o kısımlarda temizlik yapılarak diğer tarafların yaşamını devam ettirebileceği bir bakım yapıldı. Buradaki ağacımızın yaşının 800 olduğu tahmin ediliyor. Bu tedavi ile daha uzun yıllar ayakta kalabilecek. Bundan sonra şehir içindeki diğer çınarlarımızın yaşatılmasında da aynı teknik kullanılacak. Bu uygulama örnek olur ve insanlarımızın diğer ağaçlara zarar vermesini engeller.’’

Tarihi ağaçların tedavisini yapan emekli Orman Mühendisi Teoman Varol ise Orman Genel Müdürlüğü’nde 26 yıl görev yaptığını belirterek, emekli olduktan sonra tarihi ağaçların bakımı için bir yöntem geliştirdiğini anlattı. Varol, bu uygulamayla Türkiye’nin farklı bölgelerinde birçok ağacı kurtardığını belirterek şöyle konuştu: “ Daha önce kullanılan yöntemler fazla bir sonuç vermediği için bu alanda çalışma ve araştırma yapmak durumunda kaldım. Bu konuda ciddi bir çalışma yok. Benim tekniğimin farkı; öncelikle ağaçların ömrünü uzatmaya yöneliktir. Ağaçtaki hastalıklı bölgeyi kazıyıp ilaçladıktan sonra ağacı kaplıyorum. Kapatma işleminden önce bir kazıma var. Kanserin tüm dokularını sıyırıyorum. Daha sonra mantar ve böceğe karşı ilaçlama yapıyorum. Bu ilaçlama direk mantar ve böceklere karşı ilaçlamadır. Tedavi edilen yerin üzerini krom-nikel karışımı bir cisimle tamamen kapatıyorum. Bunu ağaca böcek ve mantar bulaşmasını engellemek için yapıyorum. Ağaçlar dışarıdan hava, su ve gaz gibi zararlı durumlara maruz kalırsa bu yaşam koşulları hep mantarın lehine işlemiş olur. Ben bu koşulları ortadan kaldırıyorum.’’

Uygulama sonucunda ağaçtaki mantarın istediği yaşam koşullarının ortadan kalktığını dile getiren Varol, “Böylece ağacın yaşam koşulları devreye girmiş oluyor. Uygulama ile mantarı da etkisiz hale getirmiş, ağacı da güçlendirmiş oluyoruz. Bunun sonucunda ağaç canlı bir şekilde düzgün bir yaşam sürdürebilmektedir’’ diye konuştu.