Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olamayan çiftler için en önemli alternatif tedaviler içinde yer alıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip kişiler için, tüp bebek tedavisinin kapsam dahilinde ya da kapsam dışı olup olmadığı ise merak edilenler içinde yer alıyor. Ethica Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Işıl Akyol, tamamlayıcı sağlık sigortasında tüp bebek tedavisine dair merak edilenleri yanıtladı.

Tüp bebek tedavisi teminatı nedir?

Ethica Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Akyol, tamamlayıcı sağlık sigortasında tüp bebek tedavisine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’lı çalışanların özel sağlık sigortası haklarından yararlanması adına önemli güvenceler sunuyor. Yatarak ve ayakta tedavileri kapsayan tamamlayıcı sağlık sigortasında, merak edilenlerden biri de tüp bebek teminatı. IVF olarak ifade edilen tüp bebek tedavisi, yumurta ve spermin laboratuvarda embriyo haline getirilmesi süreçlerini kapsıyor. Tedavi sürecinde ilaç tedavisinin de yer aldığı tüp bebek, tedavi giderlerinin yüksek olduğu bir yöntem olarak ifade edebilir. Tüp bebek tedavisi teminatı, sağlık sigortalarında hem ilaç tedavisi hem de tüp bebek tedavisi için ortaya çıkan giderlerin karşılandığı bir teminat türüdür.

Sağlık sigortası tüp bebek tedavisini karşılar mı?

Tüp bebek tedavisinin pahalı bir doğum yöntemi olması, çiftlerde tüp bebek tedavisini sigortanın karşılayıp karşılamayacağına ilişkin soru işaretleri yaratıyor. SGK ve özel sağlık-tamamlayıcı sağlık sigortaları üzerinden tüp bebek tedavisi alındığında, tedavi giderleri sigorta kapsamında yer alabilir. Ancak bunun için belli şartlar mevcut. SGK, kamu hastanelerinde tüp bebek tedavisi için bir güvence sunuyor. Bunun için gerekli şartlar arasında gebeliğe engel olacak bir durumun olmaması ve diğer tedavi yöntemlerinin denenmiş olması gerekiyor. SGK, tüp bebek tedavisinde yüzde 30 ile 20 arasında katılım payı alıyor.

Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalarında tüp bebek tedavisi, genel olarak yatarak ve ayakta tedavi teminatları içinde bulunmuyor. Ayakta tedaviler muayene gibi işlemleri, yatarak tedaviler ise ameliyatları kapsarken, tüp bebek tedavisi her iki kapsamda da değil. Ancak özel sağlık sigortalarında, ek teminat ile tüp bebek tedavisinden yararlanmak mümkün olabiliyor. Sigorta poliçesinde tüp bebek teminatının yer alması için, sigorta şirketinin bu ek teminat hizmetini sunması gerekiyor.

Tamamlayıcı sağlık sigortası sorgulama ekranı üzerinden öğrenilebilecek TSS poliçesi ile tüp bebeğin de dahil olduğu birçok tedavinin masrafı karşılanabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi alırken yaş, cinsiyet, mevcut sağlık durumu ve geçmiş-genetik hastalıkların bilgisini ibraz etmek gerekiyor. 2022 içinde tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları, tüp bebek gibi ek teminatlara da bağlı olmak üzere değişkenlik gösterebiliyor.