Ağ verileriyle aygıtları ve sistemleri depolama, işleme ve yönetme amacıyla oluşturulan yüksek güçlü bilgisayarlara sunucu adı verilir. Sunucu, Ağ üzerinden gerçekleştirilen istekleri kabul ederek bunları yanıtlayan yazılım ya da donanım aygıtı olabilir. İstekte bulunan ve sunucudan yanıt alan aygıt ise istemci olarak adlandırılır.  İnternetteyse sunucu terimi çoğunlukla web dosyaları için istek alarak bu dosyaların istemciye gönderilmesini sağlayan bilgisayar sistemini ifade eden bir terimdir. Ağ cihazlarını ve sistemlerini yeterli kaynaklarla sağlama ve kuruluşlara güç verme yoluyla işletmeler açısından kritik düzeyde önem taşıyan verimlilik, ölçeklenebilirlik ve iş sürekliliği sağlanmasında önemli bir rol üstlenirler.

Sunucular aynı zamanda standart masaüstü bilgisayarlarla yapılabilecek her şeyi ve daha fazlasını yapma özelliğine sahiptirler. Artan ya da değişen sayılarda cihaza, kullanıcıya ya da iş yüküne hizmet etme amacıyla ölçeklendirilebilirler. Ağ iş yüklerini işleme amacıyla artan RAM ve CPU özellikleriyle yüksek işlem gücü, paylaşılan ağ kaynaklarına erişme imkanı olan personel arasında işbirliği, kritik sistemlerin kullanılabilir ve çevrimiçi durumda kalmasını sağlayacak üst düzey güvenilirlik ve ağ cihazları üzerindeki stresi azaltma gibi özellikleri nedeniyle zaman içinde tasarruf da sağladığından sunucular son derece avantajlı olarak kabul edilirler.

Sunucuların temel görevi ağ kaynaklarını yönetmektir. Kullanıcılar web sitelerini barındırma, bir ağa erişimi kontrol etme, e-posta alma ve gönderme gibi amaçlarla sunucu kurabilirler. Bazı sunucular yapısal özellikleri ve kullanım amaçları doğrultusunda genellikle belirli bir göreve adanır. Bununla birlikte günümüzde sunucuların birçoğu e-posta, FTP, DNS ve hatta web sunucusu durumunda birden fazla sayıda web sitesinin sorumluluğunu üstlenebilmektedirler.

Projelere Uygun Domain Seçmeye Özen Gösterin

Domain internet siteleri için en önemli konulardan biridir. daha.net'in uzman kadrosunun sunduğu domain hizmetinde ön plana çıkan birçok özellik bulunmaktadır. daha.net hizmetlerinden yararlananlar adlarına kayıtlı olan alan adlarını daha.net'in bir başka müşterisine ücretsiz bir şekilde transfer etme hakkına sahiptirler. Olası bir riske karşı daha.net yönetim panelinden alan adı kilidini ücretsiz bir şekilde aktive edebilirler. Alan adının yenilenme döneminde herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmamak için otomatik yenilemeye açma imkanı vardır. Kullanıcılar daha.net kontrol paneli üzerinden alan adlarına ilişkin özellikleri kolayca yönetebilirler. Eğer hosting hizmetlerini daha.net'ten alıyorlarsa web siteleri hazır olana kadar yapım aşaması sayfası ekleme avantajından yararlanabilirler. Alan adını farklı bir URL’e ya da farklı bir web sitesine yönlendirme işlemini ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirler. Alan adı için kayıtlı bilgilerin Whois sorgulamasında gizli duruma getirilmesi hizmeti yıllık 2 USD +KDV fiyatlama ile gerçekleştirilebilir. NS kayıtlarını alan adı için ücretsiz olarak tanımlama ve bu kayıtları yönetme imkanı vardır. Alan adı için DNS yönetimine ihtiyaç duyulduğu takdirde panel üzerinden ücretsiz olarak işlem yapılabilir.

daha.net'ten domain name yani alan adı satın alan kullanıcılar hazır web site tasarım aracını kullanarak 230+ şablon arasından istediklerini seçerek istedikleri değişiklikleri yapabilir, beğenileri doğrultusunda video, resim ve yazı eklemeyi tercih edebilirler. Hazırladıkları sayfaları yayınladıktan sonra da istedikleri şekilde düzenleme yapabilirler. İş amaçlı ya da kişisel kullanıma yönelik olması fark etmeksizin 30 dakika içinde en özel şablonlardan dilediklerini seçerek kolay, hızlı ve profesyonel bir şekilde web sitesi tasarlayabilirler. Ücretsiz şablonları kullanma web sitesi tasarlama sürecinin profesyonel ve konforlu bir şekilde deneyimlenmesine imkan verir.

Alan adı diğer bir deyişle domain name seçmek internet kullanıcılarının alan adını bir web adresinden fazlası olarak görmesini sağlama noktasında önemli bir adımdır. Bunun nedeni temelde alan adının, markaların en önemli unsuru olmasıdır. Bu nedenle alan adı kaydedilmeden önce müşteri ihtiyaçlarını uzun vadede karşılayacağından ve marka kimliğiyle örtüşeceğinden emin olunmalıdır. Domain name satın almadan önce sektörel rakiplerle sektördeki lider isimlerin domainlerini kontrol etmek fayda sağlayabilir. Bu kontroller sırasında içerdikleri anahtar kelimeler ve alan adı uzantıları not edilmelidir.

Web sitelerinin arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer alması kadar önemli olan diğer bir nokta müşterilerin kulaktan kulağa iletecekleri bir domain name seçebilmektir. Bunun için yapılması gereken yaratıcılık sınırlarını zorlamaktır. Çünkü sözcüklerin farklı yazımları, sayılar içeren alan adlarıyla birden çok kısa çizgi ya da karakter içeren alan adlarının hatırlanması ve görselleştirilmesi son derece zor olacaktır. İnternet kullanıcıları için ideal olan duyulan domain name’i duydukları an ya da kısa bir açıklamanın ardından kolayca yazabilmeleridir. Bu durum alan endüstrisinde “radyo testi” olarak da tanımlanır.

Domain name seçilirken birden fazla ortak yazılışı olan kelimelerden uzak durulması önerilir. Eğer bunlardan biri kullanılacaksa alternatif yazılımla ek bir etki alanı kaydedilmesi faydalı olacaktır. Bu tür durumlarda varyantın birincil bir alana yönlendirilmesi kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Böylece internet kullanıcılarının ilgili web sitesini herhangi bir karışıklıkla karşılaşmaksızın bulmaları sağlanabilir. Argo ve popüler kültürün izlerini taşıyan domain name’ler birkaç yıl içerisinde popülerliğini yitirebileceği için uzun vadeli başarıya odaklanmak isteniliyorsa tercih edilmemelidir.