Antalya’da yaşayan 10'uncu sınıf öğrencisi Tuana Bahtoğlu, 1 yaşında yakalandığı romatizma hastalığını yüzme sayesinde yenerek dünya şampiyonluğuna uzandı.
Antalya’da yaşayan 15 yaşındaki Tuana Bahtoğlu’na, dünyaya geldiği Güney Afrika’da 1 yaşında iken Jüvenil Romatoid Artrit (JRA) hastalığı teşhisi konuldu. Tuana’ya ilaç ve iğne tedavisine başlanırken, baba Emre Bahtoğlu’nun turizm sektöründe faaliyet göstermesi sebebiyle 2001 yılında Dubai’ye taşındılar. Burada tedavisine devam edilen Tauna için doktorları tüm kaslarını hareketlendirmesi için yüzmeyi önerdi.
Yüzme tahtası ile yüzme sporuna başlayan minik Tuana, Dubai'nin ardından yerleştikleri Antalya'da yüzme eğitimlerine başladı.Eğitimine devam ettiği Antalya Koleji’nde yüzmeyi bırakmayan Tuana, hocalarının yeteneğini keşfetmesiyle okul takımına alındı. Tedavisine devam eden Tuana, kısa sürede katıldığı yüzme yarışlarında birincilik elde etmeye başladı.

HAYALİ OLİMPİYATLAR
İki yıl önce ilaç ve iğne tedavisini bırakan Tuana, şimdi sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Derslerinden kalan boş zamanlarını okulun havuzunda geçiren Tuana’nın en büyük hayali olimpiyatlara katılmak. Tuana’nın madalya sayısı şimdiden 100’e ulaştı.

ÇOK ÇALIŞTIM

Türkiye Şampiyonası’na hazırlanan 10’uncu sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Tuana Bahtoğlu, şöyle konuştu: “Şu an ilaç kullanmıyorum. Hastalığım ortaya çıktığından bu yana yüzüyorum. En büyük katkı hocalarımındır. Sürekli antrenmana geldim. Çok iyi çalıştım. Bir hedef koymadan başarı gelmiyor. O yüzden önce hedef, sonra çalışma sonucunda özgüvenim ve hırsımla başarı geldi” Geçen Nisan ayında İsrail’de düzenlenen Liselerarası Dünya Şampiyonası’nda 200 serbestte dünya şampiyonu olduğunu kaydeden Bahtoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine Nisan ayında Yunanistan’daki Balkan Şampiyonası’nda 100-200 ve 400 metrede birinci oldum. En büyük hedefinin önümdeki barajları bir bir geçerek olimpiyatlara katılmak”

HAYATA KÜSMEDİM
Hasta olan kişilerin hayata küsmemesi gerektiğini söyleyen Tuana Bahtoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Benim de zaman zaman hastalığım aklıma geliyor. O dönemlerden geçiliyor. Ara sıra sıkılıyorum ama bir şeye bağlandığınız zaman önünüzdeki bütün engeller kalkıyor. Gün içindeki stresi burada atıyorum. Sonunda kazandığım ödül beni çok mutlu ediyor.”

YÜZMEYLE BU İŞİN SONUNA GELDİK
Bir firmada satış pazarlama müdürü olarak görev yapan 45 yaşındaki baba Emre Bahtoğlu, Tuana’ya 1 yaşında ender görülen artrit romatolojik bir hastalık teşhisi konulduğunu ve o yıldan beri Tuana’ya ilaç ve iğne tedavisi uygulanmaya başlandığını söyledi. Kızının son bir yıldır ilaç kullanmadığını belirten baba Bahtoğlu, ”Yüzmeyle birlikte bu işi sonuna getirdik” dedi.
Tuana’nın yüzmeye evlerindeki havuzda başladığını hatırlatan Bahtoğlu, şöyle konuştu: “Orada suyun üzerinde birkaç ders verdik. Suyun üzerinde durabilme becerisini geliştirdi. Antalya'ya yerleştiğimizde yüzmeye devam etmesini istedik. Çünkü yüzme tüm kasları çalıştırdığı için en iyi sporlardan biriydi. Doktorlarımızla görüşerek bu spora devam etmesini istedik. Bir hafta zorlu bir süreçten sonra, hem kendisi hem arkadaşları arasında sevilen bir sporcu oldu” Çok mutlu olduklarını belirten Emre Bahtoğlu, "Kızım Liselerarası Dünya Şampiyonu oldu. Balkanlar'da dereceler elde etti. Kızımla gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

SEKİZ YAŞINDA BİZİMLE ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Tuana’nın antrenörü Hakan Delibaş, yüzmenin, doktorların bir takım rahatsızlıklarda başvurdukları ilk spor dallarından biri olduğunu kaydetti. Yüzmenin rehabilitasyon olarak çok önemli bir spor olduğunu belirten Delibaş, şunları söyledi: “Tuana’nın romantizma hastalığı vardı. İlaç kullanıyordu. Güney Afrika’da ilk yüzme derslerini almış. 8 yaşında bizimle çalışmalarına devam etti. Yüzme onu zorlamadı. Hiçbir yan etkisi olmadı. Bu süreçte ilaçlarını kullanmaya devam etti.Çok yetenekli bir sporcu.Yüzmeyi çok seviyor. Bu çalışması sonucunda Liselerarası Dünya Şampiyonasında 200 metre serbestte dünya şampiyonu oldu. Balkan Şampiyonası'nda dereceler kırarak en iyi derece yapan sporcu seçildi. Onunla gurur duyuyoruz.“
Tuana’nın tüm öğrencilere örnek olduğunu belirten Delibaş, Türkiye Şampiyonası ve Dünya ve Avrupa Gençler Şampiyonalarına hazırlandıklarını kaydetti.
Tuana Bahtoğlu, 200-400-800 metrede serbest, kelebekte 50 ve 100 metre kategorilerinde yüzüyor.