Türkiye’de futbola olan ilginin son derece fazla olduğu biliniyor. Ancak Türkiye’nin futbola olan düşkünlük sıralamasında dünya genelinde üçüncü sırada olduğu kanıtlandı. Tüm dünyada futbola olan ilgi bir araştırma şirketi tarafından mercek altına alındı. Araştırma tamamlandığında açıklanan sonuçlar ile oldukça çarpıcıydı. Özellikle Türkiye açısından sonuçların bir hayli ilginç olduğu da söylenebilir. Çünkü Türkiye bu araştırmaya göre futbola en çok ilgi gösteren 3 ülkeden biri!

İngiltere merkezli olan Nielson Sports Araştırma Şirketi genellikle spor ile ilgili araştırmalar yaparak bu araştırmalardan elde ettiği sonuçları kamuoyu ile paylaşıyor. Yapılan son araştırmada hangi ülkenin futbola ne oranda ilgi gösterdiğinin yanıtı arandı. Uzun süren bu araştırmanın Dünya Kupası karşılaşmalarından önce bitirilmesi, araştırma sonuçlarının gündemde çok daha fazla yer etmesini de beraberinde getirdi.

Futbola En Çok İlgi Gösteren Ülke Birleşik Arap Emirlikleri

Bu araştırmanın sonuçları sadece Türkiye açısından değil, dünyanın pek çok ülkesi bakımından çarpıcı bulundu. Araştırmada insanların futbola ilgi duyup duymadıkları da soruldu. Nüfusun % 80’inin “futbola ilgi duyuyorum” dediği ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Söz konusu araştırmada bu oldukça yüksek bir oran ve Birleşik Arap Emirlikleri dünya genelinde futbola en fazla ilgi duyan ülke! Nielson Sports tarafından yapılan araştırma sonucunda listenin başında Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor.

Araştırma sonuçları 2017 yılının verilerini kapsıyor. Ancak bu verilerde çok fazla değişim olmayacağı da çeşitli araştırma uzmanları tarafından aktarıldı. Araştırmaya dünya genelinde 30 ülke dahil edildi. Futbola en çok ilgi duyan ülkeler sıralamasında ikinci sırada ise Tayland yer alıyor. Tayland nüfusunun % 78’i “futbola ilgi duyuyor musunuz” sorusuna “evet” yanıtını verdi. Türkiye ise % 75 oranında aynı soruya “evet” yanıtını veren ülke olarak sıralamanın üçüncü hanesine adını yazdırdı.

Türkiye’de Nüfusun % 75’i Futbolla İlgili!

Ancak Türkiye üçüncülüğü iki ülke ile daha paylaşıyor. Şili ve Portekiz’de de insanların futbola ilgi düzeyi % 75 olduğu için Türkiye üçüncülüğü bu ülkelerle de paylaşıyor. Araştırma sonuçları açıklandığında en çok merak edilen ülkelerden biri Brezilya oldu. Futbol müsabakalarına halkın ilgisi ile tanınan ve aynı zamanda beş defa Dünya Şampiyonu olma şansını yakalayan Brezilya bu listenin ilk sırasında neden yok sorunu akılları karıştırdı.

Brezilya futbola olan ilgi sıralamasında 13. sırada yer alıyor. Brezilya halkının sadece % 60’ı futbola ilgi duyduğunu dile getirdi. Aslında ülkede futbola olan ilginin azaldığı gözlemleniyor. Çünkü aynı şirket 2014 Dünya Kupası’ndan hemen önce yine bu araştırmayı yapmıştı. Araştırmada insanların % 72’si futbolla ilgili olduğunu dile getirmişti. Şimdi ise bu oran % 60’a düştü. Bu arada 2014 yılında Dünya Kupası Brezilya’da düzenlenmiş ve ülke yarı finalde Almanya’ya 7 – 1 gibi bir skorla mağlup olmuştu.

Araştırmada Çin ve ABD da şaşırtan verileri ile ön plana çıkıyor. Çin’de halkın sadece % 32’si futbola ilgi duyduğunu belirtti. ABD’de de futbola ilgi yine % 32 düzeyinde kaldı. Hindistan’da ise bu oran % 45 oldu. İngiltere de merak edilen bir diğer ülke ve İngiltere’de bu oranın % 51 olduğu görülüyor.

Sosyal Medyada Yıldız Ronaldo!

Bu araştırmada aynı zamanda ünlü futbolcuların sosyal medya kullanımlarını da mercek altına aldı. Hangi futbolcuların taraftarlar ile sosyal medya üzerinden daha fazla iletişime geçtiği sorusuna da yanıt arandı. Portekizli Cristiano Ronaldo en çok taraftarlarla iletişime geçen isim olarak listenin ilk sırasını kaptı.

Araştırma kapsamında Ronaldo’nun Facebook, Twitter ve Instagram'da toplam 570 milyon etkileşim sağladığı anlaşıldı. Listenin ikinci sırasında yer alan isim dünyaca tanınan Neymar oldu. Neymar toplamda 294 milyon etkileşim sağladı. Yine dünyanın gözdesi olan messi de 201 milyon etkileşim ile listenin üçüncü sırasında yer alıyor. Bu arada yakın zamanda casino oyunları üzerine de bir araştırma yapılması bekleniyor. Hangi ülkenin daha fazla ilgi gösterdiği sorusuna çok yakında yanıt aranmaya başlanabilir.