Kırkpınar’da 1982, 1983 ve 1984 başpehlivan olarak altın kemer sahibi olan Hüseyin Çokal, yağlı güreşlerde getirilen puanlama sisteminin güreşi ata sporu olmaktan çıkararak minder güreşine döndürdüğünü söyledi.

Çokal, Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC)’nde kendi adını taşıyan 3. Geleneksel Beyağaç Belediyesi ve Urhan Boya Hüseyin Çokal Yağlı Pehlivan Güreşleri adıyla yapılacak güreşlerin tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıda Beyağaç Kaymakamı Soner Özer ile Belediye Başkanı Mustafa Akçay, vatandaşları güreşi izlemeye davet etti.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran eski Kırkpınar başpehlivanı Çokal, galibin belirlenmesinde puanlama sistemi getirilmesinin yağlı güreşi ata sporu olma özelliğinden çıkardığını öne sürdü. Çokal, “İş mindere doğru döndü. Yağlı güreş özelliklerini kaybediyor. Bu güreş ananevi bir kültürü var. Bu kültürü maalesef ortadan kaldırdılar. 15 dakika puanlamada adam puanlamayı bekliyor. Bir puan alıyor, bunun üstüne yatıyor, güreş bitiyor. Yağlı güreşin bir kuralları var. Bunu minderciler kendilerine yönelik düzenliyorlar. Bizler öyle gördük, ata sporu eskisine (puansız haline) dönmesi lazım.” dedi.

Türkiye Güreş Federasyonu dışında ayrı bir 'yağlı güreş federasyonu' kurulması gerektiğini vurgulayan Çokal, mevcut güreş yönetmeliğine şimdiki güreşçilerin de karşı olduğunu belirtti. Hüseyin Çokal, “Bu konuda çatlak sesler var. Güreşçi arkadaşlar da bu işlere karşı. Şu an müsabaka yapanlar da karşı. Yeni çıkan yönetmeliğe göre neymiş, 40 kişi güreşecekmiş. Adam hazırsa gelir kıspetini giyer güreşir. Her sene 15 kişi çıkarıyorlar yukarı. Aslında sadece birinciler çıkar, ikinciler çıkamaz. Bu yönetimdeki arkadaşların hataları bunlar. Bizim devremizde birinci çıkıyordu. Ben Kırkpınar’da başaltında birinci oldum, öğle çıktım yukarı. Adama eskiden ‘çık’ desen çıkmıyordu. Yukarıda şeker mi dağıtıyorlar. Altta güreş. Rahmetli Ordulu birinci olmayanı alta düşürürdü. Bakalım adam bir daha çıkabilir mi yukarı. Onuru, gururu kırılırdı. ‘Senin yerin aşağı’ denirdi. Ondan sonra da güreşmiyordu. Şimdi herkes yukarı çıkıyor, olmuyor. Yağlı güreşin geleneklerine çok aykırı. Bu iş mi ya? Pehlivanı da orada, pehlivan olmayanı da orada.” diye konuştu.

KADINLA ERKEĞİN GÜREŞMESİ TÜRK GELENEKLERİNE AYKIRI

Samsun'da 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde kadın ve erkek sporcuların güreşmesine tepki gösteren başpehlivan Çokal, “Benim görüşüm, ananevi olarak bir Türk olarak bir bayanla erkeğin güreşi bence yanlış. Kime sorsan aynısını söyler. Bence de öyle” şeklinde konuştu.

KIRKPINAR BAŞPEHLİVANLARI DEVLET SANATÇISI GİBİ OLMALI

Kırkpınar, geleneksel yağlı güreşlerinde başpehlivan olan kişilerin 'devlet sanatçısı' şeklinde muamele görmesi ve maaş bağlanması gerektiğini savunan Çokal, şunları kaydetti: “Bizim şampiyon ağabeylerimiz geçti. Bizde de herhangi bir şey yok. Ama gönül ister benim gibi 5 kişi var. İnsan yaptığı işin bir karşılığını alması gerekir. Siyasilerimiz ve kamuoyu desteklersek olur.”