Serinhisarlı üreticiler Nohut fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine çıkmasından dolayı zor duruma düştü. Üretici son dönemlerde 3 lira temin ettiği nohudu 9 liraya bulmakta zorlandığını belirtirken Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, fiyat artışının nedenini üretimin az olmasına bağladı.
NOHUT ÜRETİMİ AZ
Türkiye’de nohut üretiminin az olması nedeniyle ihtiyacı nohut ithal ederek karşılandığını söyleyen Tefenlili, “Türkiye’de üretim her geçen yıl azalıyor. İhtiyacı ithal nohut ile karşılanmaya çalışılıyor. Son dönemlerde doların artması nohut fiyatlarını da etkiledi. Daha önce leblebi imalatçısı, 3 -3.5 liraya temin ettiği nohudu son dönemlerde 9-9.5 liraya alamıyor. Bu da üretimi olumsuz etkiledi” dedi.

10’LARCA İMALATHANE OCAK KAPATTI
Serinhisar Leblebiciler Kooperatifi Başkanı Hüseyin Turhan ise ilçede 150 leblebi imalatçısının bulunduğunu, ancak son dönemlerde nohuttaki fiyat artışı nedeniyle10’larca işyerinin ocak kapattığını söyledi.
Yaşanan sıkıntının nohut ithalatı ile çözülmeyeceğini de dikkat çeken Turhan, “Nohut üretimi desteklenmeli. Nohut ithal etmekle bu sorun çözülmez. Nohut üretimini artırmak için, çiftçi desteklenmeli” diye konuştu.