HABERDENİZLİ.COM

Tuzlusu, acılısı hatta ballısı... 40'a yakın çeşidiyle sevilerek yenilen bir kuru yemiş leblebi. Leblebi denilince akla ilk gelen yer Çorum sanılsa da. Oysa, Türkiye'de leblebi üretiminin yüzde 70'ini Denizli'nin Serinhisar ilçesi yapıyor. Günde 120 ton üretim yapılan ilçede leblebicilerin sanayi sitesi bile var. Serinhisar'da yüzlerce aile ekmeğini leblebiden kazanıyor. Yörede üretilen leblebiler Çorum dahil Türkiye'nin her yerine gönderiliyor. Serinhisar leblebisinin diğer leblebilerinden ayıran farkını ise Serinhisar Belediye Başkanı Mehmet Kobaş açıkladı.

Serinhisar leblebisinin lezzetinin leblebi, nohut iken kendi suyunun çıkması olduğunu belirten Başkan Kobaş,  “ Nohuttun suyunun iki süreçte atılır. Nohuttun ilk ısıtması yapılır Bu ısıtma işleminde ilk suyu alınır ve bu ısıtılan nohut, 20 gün süre içerisinde keten çuvallarda bekletilir. Bekletilen nohut tekrar ısıtma yapılır bu ısıtma son kalan suyunun alınması için yapılır. Ardından nohutlar yerlere serilir.  Burada havalandırılır. Parmaklarla nohutlar arasında boşluk bırakılır bunun amacı da her nohut tanesinin havalanması içindir. Bu işlem 2 aya yakın bir süre yapılır” dedi.

SU KOYMA İŞLEMİ ORANTILI OLMAK ZORUNDA

Mehmet Kobaş nohuttun havalandırma işlemi yapıldıktan sonra dönen bir çarkın üzerine konulduğunu söyledi. Buradan orantılı miktarda su verileceğinin altını çizen Başkan Kobaş, Leblebi yapım işlemini şu sözlerle bitirdi:  

"Su koyma işlemi orantılı olmak zorundadır aksi takdirde çok fazla su konulursa nohut şişer, az konur ise nohut yanar. Suyun çok dikkatli verilmesi gerekiyor yazın daha az kışın daha çok su verilmesi gerekiyor. Bir gece ağaç tavalarda üzeri kapalı olarak bekletilir. Buradan ölçek miktarda alınan nohutlar önce ön ısıtma yapılır. Ön ısıtmada nohutlar kabarır ondan sonra 3 bin derece sıcaklık olan ana tavaya konularak pişirilir tam tavına gelince ateş söndürülür. Buradaki nohutlar artık Leblebi olmuştur. Buradan da alınarak leblebiler, ipek çuvallara konular i soğumaya bırakılır. Bu yapım aşaması; 2 aylık süredir.  Bazı yerlerde 15 – 20 gün sürede yapılır. Bizdeki Leblebinin güzel olmasının sebebi yapım aşama süresi ve leblebi nohut iken suyunun tam alınmasından kaynaklanır. "