HABERDENİZLİ.COM

30 kadınla başlayan proje 120 kadına ulaştı. Önce küçük tezgahlarla yurt içine gönderilen ürünlerle başlayan proje, şimdilerde ABD ve Avrupa’dan istenilen tasarımda üretilen ürünlere yöneldi. Yurt içinde pek rağbet görmeyen ürünler yurt dışında kapış kapış gidiyor. Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği tarafından başlatılan proje sonlandı ama üretim devam ediyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Emine Kobaş, “Önce 30 kadınla başladık bu projeye. Kendi tasarımımız olan küçük tezgahlarda küçük yolluklar ürettik. Denizli ve Denizli dışında fuarlarda stant açtık. Yurt dışından talepler gelmeye başladı. Talepler doğrultusunda daha büyük tezgahlar yaptırdık. Bu tezgahlarda; yün kilim, koton kilim, anti bakteriyel kilim gibi kilimler dokuduk ve hala dokumaya devam ediyoruz. Proje bitti fakat biz burayı kalıcı iş atölyesine dönüştürdük. Bu süreçte 120 kadını bu işi öğrettik ve istihdam ettik. Burada üretilen ürünler tamamen doğal, sağlıklı anti bakteriyeldir. Üretilen ürünler Almanya, Amerika, İsviçre’ye gönderiliyor. Tüccarlar bize malzemeleri veriyor burada kadınlarımız dokuyorlar. Tamamen manuel olarak dokunuyor. Bir halı burada 2 kişi dokursa 20 günde bitiyor. Burada dokunanların ücretleri buradaki dokuyan kadınlar alıyor” dedi.

TÜRKLERDEN ÇOK AMERİKALI VE AVRUPALI TERCİH EDİYOR
Kobaş, “Türkiye içerisinde çok fazla rağbet görülmüyor. Çok fazla emek harcanıyor ve çok sağlıklı ama biz daha çok sentetik olanı tercih ediyoruz. Elin Amerikalısı elin Avrupalısı sağlığına önem veriyor yaşadığı ortama önem veriyor. Çaputtan kilim istiyor çünkü boya yok, kimyasal yok, işlenmemiş.

ELİMİZDE ÜRÜN KALMIYOR
Bunu bildiğim için ben dışarıya döndüm. Onlarda beni gördüler. İnternet üzerinden duymuşlar. Geldiler görüştük bizde onların istedi doğrultusunda tezgah yaptırdık. Çok fazla rağbet gördüğü için elimizde ürün kalmıyor. Talep üzerine bize model gönderiliyor bizde burada dokuyoruz. Ürünlerimiz genellikle yurt dışından satın alınıyor. Örneğin Amerika’da bu işi yapan Türk tüccar tarafından satın alındı. Çantalar, yelekler, kilimler, tül artığından yaptığımız plaj çantası, gibi ürünler yapılıyor. Burada hiçbir şey atılmıyor her şey değerlendiriliyor. Benim amacım zaten bu işi geçmişten geleceği taşımaktır. Burada kadınlar paralarını kazanıyor ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar” ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.denizli24haber.com